cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.25°

Balears vol que la reforma inclogui augment de població i insularitat

Ramis d'Ayreflor acudeix avui al Consell de Política Fiscal i Financera

El Govern tornarà a demanar a Madrid que es tengui en compte l'increment de població i la insularitat en la reforma del model de finançament sanitari que es debatrà avui en el Consell de Política Fiscal i Financera.

El conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, assegurà ahir, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social, en la qual participaren representants d'UGT, CCOO i CAEB, que el dèficit sanitari de les Balears és d'uns 120 milions d'euros i que «defensarem que el finançament mitjà de Balears sigui similar al de la resta d'autonomies en relació a la seva població, que és la principal causa de dèficit de l'Arxipèlag».

Ramis afirmà que el Govern «està obert a qualsevol oferta de Madrid que tengui la finalitat de negociar un bon acord per a Balears» i recordà que la proposta de ZP «no ha tingut en compte l'increment de població experimentat a Balears des de 1999».

El titular d'Economia explicà que el nombre de targetes sanitàries de les Illes fins el 31 d'agost passat era de 975.338, fet que representa un augment del 24% respecte de 1999, mentre que la diferència del finançament sanitari per càpita entre les Balears i la resta de CA s'incrementarà a 125 euros el pròxim any.

El conseller assegurà que, segons l'esborrany, el Govern central assigna 10 milions d'euros a Balears, quan beneficia «clarament Catalanya amb 77 milions i Andalusia superarà els 80 milions».

Per la seva banda, tant el secretari general d'Acció Social d'UGT, Manuel Pelarda, com el seu homòleg de CCOO, Rafel Borràs, coincidiren a rebutjar l'increment d'imposts indirectes plantejada pel Govern central per millorar el finançament sanitari.

Pelarda considerà positiu que la sanitat formi part de l'agenda de la Conferència de Presidents, però assenyalà que «la sanitat s'hauria de finançar amb els imposts directes que discriminen les rendes de les persones, perquè qui més tengui pagui més, i no sobre els imposts indirectes».

El representant de CCOO mostrà la seva disparitat de criteris amb el Govern balear, encara que va reconèixer que en part té «raó quan es demana que s'iguali el finançament sanitari de l'Arxipèlag amb la resta de les comunitats autònomes».

La gerent de CAEB, Isabel Guitart, afirmà que la patronal no està d'acord amb la proposta de ZP, ja que «Madrid no està sent just amb Balears».

Per la seva banda, Pimem ha enviat una carta al president Matas en la qual es mostren contraris a la pujada dels carburtants per finançar la sanitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.