algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Madrid proposa apujar l'alcohol i el tabac per finançar la sanitat balear

El consolat ho veu inassumible perquè només arribarien 12 milions de Madrid

64502
Pedro Solbes presentà una proposta de finançament sanitari que no convenç el Govern balear.


La proposta del Govern per compensar el dèficit sanitari inclou una aportació de 1.000 milions d'euros en dos anys, incrementar un 10 per cent en els imposts sobre l'alcohol i el tabac, com també la possibilitat que les comunitats autònomes dupliquin fins a 4'8 cèntims per litre el seu recàrrec sobre els hidrocarburs.

També preveu que els governs autonòmics augmentin dos punts l'impost sobre l'electricitat. El conseller d'Economia i Hisenda del Govern balear, Lluís Ramis d'Ayreflor, va reaccionar qualificant d'«inassumible» el document de Madrid i advertint que, amb l'esmentada proposta, les Illes només rebrien 12 milions de Madrid.

Les mesures que ha posat damunt la taula l'Executiu central, que també preveuen una major contenció de la despesa sanitària, es varen remetre ahir a les diferents autonomies i serviran de base pel debat que s'ha de produir a la pròxima Conferència de Presidents.

Els ministres d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes; Administracions Públiques, Jordi Sevilla; i Sanitat, Elena Salgado, explicaren que el document és un punt de partida que es concretarà al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) «en el qual ningú està disposat a perdre res».

Solbes va insistir que la xifra ofertada de 500 milions «és la mateixa des del primer dia». A continuació va reconèixer que hi pot haver marges de negociació i que els criteris de repartiment de recursos seran els mateixos que al model actual, que data de 2001. Sevilla opinà que la proposta governamental és «justa i equilibrada» i va demanar a les comunitats autònomes que «no anteposin interessos partidistes».

Ramis d'Ayreflor afirmà que els menys de 12 milions que ell calcula que rebria Balears «suposa un 7'6 per cent del dèficit sanitari que el mateix Govern central havia adjudicat a l'Arxipèlag: 144 milions d'euros.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.