muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
20°

El nombre d'escolars a les Balears augmentarà quasi un 3% aquest curs

Els centres docents de l'Arxipèlag acolliran uns 153.000 alumnes


El curs 2005-2006 rebrà un 2,8% més d'alumnes a les aules Balears que l'any passat, fet que suposa que als nivells de primària i secundària hi haurà un total d'uns 153.000 estudiants. Si a aquesta xifra li sumam les persones que assistiran a classes per adults no universitàries ens trobam amb el número final de 171.000 alumnes.

Per fer front a aquesta pujada la Conselleria d'Educació i Cultura va iniciar l'any passat la construcció de vuit nous centres educatius i la ampliació de deu més, que es posaran en funcionament en el curs 2005-2006. El pressupost total per a aquest projecte volta els 38 milions d'euros i suposarà la creació de 3.980 noves places.

En una visita a quatre dels nous instituts i escoles de primària, el director general de Planificació i Centres, Rafel Bosch, explicà que «amb aquesta mesura podrem fer front a l'augment d'alumnes que han sol·licitat una plaça al nostre sistema educatiu».

De moment les construccions encara necessiten enllestir certs detalls. Alguns, com el col·legi públic Cas Capiscol, encara necessiten d'alguns acabats en el tema de la il·luminació, però d'altres com l'IES Binissalem ja estan enllestits i només falta la construcció dels accessos perquè hi puguin arribar els busos i vehicles. El que és comú a tots els centres és la falta de mobiliari, que no serà col·locat fins a poc abans dels dies 14 i 15, en què es faran les presentacions dels alumnes dels diversos cicles d'educació secundària.

Segons Rafel Bosch, la importància d'alguns dels instituts radica principalment en què alleujaran la pressió d'altres que estan acollint més alumnes dels que poden. És el cas de l'IES Binissalem, «ara els alumnes d'aquí, amb els d'Alaró i els de Consell, que abans anaven a Inca, podran tenir més comoditat per a les seves classes», explica Bosch.

Si bé per llei cada estudiant ha de comptar amb 1,5 metres quadrats d'espai a les aules, a l'institut binissalemer n'hi haurà dos per cap. «Ho hem sobredimensionat perquè estiguin més a gust, en lloc de fer classes amb els 45 metres quadrats reglamentaris hem decidit fer-les de 60», apunta Rafel. En el cas particular d'aquesta localitat, l'edifici comptarà amb 16 unitats, o el que és el mateix, sales. Cada una d'aquestes unitats està estructurada perquè pugui acollir trenta alumnes, de manera que, en total, hi podrà haver fins a 480 estudiants, tot i que per al curs que ve només se n'esperen 240.

Més modest serà l'IES Porreres, que tindrà una capacitat total per a 360 estudiants, tot i que per a aquest any el nombre es quedarà en 210 que vendran des de la mateixa localitat, Vilafranca i Montuïri. En total tindrà 12 unitats en les quals es respectaran més de prop les normatives vigents, ja que s'ajustaran als 1,5 metres quadrats per alumne amb sales de 45.

Segons Rafel Bosch tantes construccions fan de l'inici del curs 2005-2006 una fita especial, «no recordava un començament de classes amb quatre nous centres de secundària i quatre més de primària (dos d'ells a Eivissa)». Tot i així, els projectes no s'acaben aquí, ja que s'han estudiat una sèrie de reformes i per a diversos col·legis públics de Palma, Santanyí i Porreres per al pròxim curs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.