cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 17°
16°

La investigació marina en aigües de Balears, una tasca de continuïtat

Els estudis es realitzen amb la col·laboració de la UIB i l'Institut de Ciències de la Mar

M.F.Palma.
L'estudi dels recursos vius explotats és una de les línies d'investigació que segueix l'Oceanogràfic a les Illes. L'objectiu final és avaluar els estocs de peixos i crustacis d'interès per a les flotes espanyoles a la Mediterrània. L'objectiu de la recerca és conèixer la biologia de les diferents espècies i avaluar les seves poblacions.

El projecte IDEA estudia la influència de factors biòtics i abiòtics en els ecosistemes i en els recursos demersals, com també la dinàmica poblacional de dues espècies sotmeses a explotació en la plataforma de la Mediterrània occidental: el lluç i la gamba vermella. La investigació es desenvolupa en aigües de Mallorca, que presenta una gran variabilitat oceanogràfica espacial i temporal.

Es tracta d'aconseguir les dades necessàries per proposar a les administracions les mesures d'ordenació i gestió dels recursos renovables, com també assessorar els fòrums i les comissions internacionals, que avaluen l'estat d'explotació dels recursos compartits i en recomanen mesures de gestió.

Medi marí
El medi marí constitueix una altra de les línies d'investigació del Centre Oceanogràfic. El seu fi és determinar els processos que tenen lloc a la mar balear, la seva variabilitat i les seves causes, amb un esment especial dels factors que influeixen en la producció biològica i dels que alteren l'ecosistema.

Les activitats se centren en l'estudi sistemàtic i continuat de la dinàmica hidrogràfica, que inclou els canvis de nivell de la mar, la circulació de les masses d'aigua i l'estructura i l'evolució de les comunitats de plàncton. Els resultats obtinguts permeten assesorar sobre aspectes d'ecologia marina, gestió integrada de la franja costanera i construccions litorals i vessaments, entre altres temes.

A més, les reserves marines són objecte d'anàlisi. Amb la finalitat d'esbrinar els efectes de les àrees marines protegides sobre les espècies explotades, es pretén seguir l'evolució de l'abundància i l'estructura poblacional d'aquelles espècies ja explotades. Així, s'estudia el potencial d'exportació de biomassa d'exemplars adultes i d'ous i larves en zones obertes a la pesca, i s'analitzen les repercussions que la creació d'àrees marines protegides té sobre les captures en caladors pròxims. Aquesta línia d'investigació proporciona l'única oportunitat real de conèixer els efectes de la pesca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.