Les dades ho diuen tot: dos de cada tres demandants de feina atesos a les oficines municipals són extracomunitaris. La important allau migratòria que ha experimentat Palma durant el darrer decenni, i que ha fet augmentar la població gairebé un 30%, ha obligat a una reorganització dels serveis sociolaborals que ofereix l'Ajuntament a ciutadans i a residents nouvinguts.
Per gener passat, l'Institut Municipal de Formació Ocupacional i Feina -Imfof- creà el que s'anomena «Club d'Ocupació». El regidor d'Economia i Treball, Sebastià Sansó, explicà que «aquest és un espai per a la recerca activa d'ocupació, al qual els usuaris poden acudir de manera lliure, sense cita prèvia, per rebre un conjunt de serveis orientats a millorar la seva situació i a incrementar les possibilitats d'inserció laboral».
Des de la seva creació, el «Club d'Ocupació» ha rebut més de 4.000 visites i consultes laborals, el 59% de les quals ha correspost a persones de fora de la Unió Europea. La presència d'usuaris extracomunitaris ha obligat a especialitzar el servei de l'Imfof. En aquest sentit, Sansó declarà que «procuram ser molt flexibles amb les necessitats d'aquesta gent: la majoria ve de cultures molt diferents de la nostra i els costa entendre la manera de fer les coses. A més, no podem iniciar cap expedient personal sense saber si ja han regularitzat la seva situació».
El perfil de l'usuari
Ens trobam d'una realitat complexa que, des del servei municipal de l'Imsfof, intenten abastar en tota la seva plenitud. «Es tracta d'afavorir l'accés dels ciutadans al mercat laboral, prioritzant el principi d'igualtat d'oportunitats per als col·lectius més desfavorits i impulsant polítiques modernes de gestió de serveis públics. Joves, dones, aturats de llarga durada i immigrants centren les nostres prioritats», comentà Sansó. Cada dia es rep una mitjana de 41 visites al «Club d'Ocupació», tot i que per maig les assistències s'incrementaren fins a un total de 50 persones per dia.
El 72% dels usuaris estrangers del «Club» prové de països llatinoamericans. Quant a la distribució per sexe i per edat, homes i dones d'entre 25 i 34 anys representen uns percentatge equivalents. Respecte del nivell d'estudis dels demandants de feina, més d'una tercera part declara que té el títol de batxiller superior o el de formació professional.