Quasi un centenar, entre carros i cavalls, provinents de poblacions com Felanitx, Calonge, es Carritxó o s'Horta, prengueren part ahir en la ja tradicional anada amb carro de Felanitx a Cala Marçal.
Aquesta és la dotzena edició d'una festa que se celebra any rere any organitzada per l'Associació d'Ases i Someres de Felanitx. Els participants es concentraren devers les set del matí a la localitat per seguir després el recorregut pel camí de Son Suau, la carretera del Port, el camí de Son Durí i el Qualcador de la Novia. Després d'una petita aturada per descansar enllaçaren fins a Cala Marçal per dins la localitat costanera de Portocolom.
L'arribada a Cala Marçal va ser devers les onze del matí. Un pic allà, on els esperaven amics i familiars amb el dinar preparat, es pogueren refrescar tant els animals com tots els genets i els menadors. A més, ahir horabaixa es realitzaren diversos jocs populars per als més petits damunt l'arena de Cala Marçal. Els actes consistiren en entreteniments infantils i en corregudes de galls. I per als més grans, el ja esperat combat de glosadors, procedents de Felanitx i altres pobles de Mallorca.
L'impulsor i cap visible del col·lectiu d'Ases i Someres és Tomeu Obrador, que cada any s'apunta a la jornada menant el seu propi carretó. Els carros comprenien tots els models, des dels antics fins als més moderns, però qualsevol servia per participar en una excursió d'aquestes característiques, en la qual el que se cerca és compartir un dia festiu amb familiars i amics.
Els més petits gaudiren molt de la baixada a la platja. Foren molts els participants en la jornada que revisqueren la tradició de la davallada. Hi hagué diversitat de carros, carretons, cavalls i someres.
La iniciativa de recuperar aquesta anada amb carro va sorgir l'any 1993 gràcies a un grup de joves de 16 anys. Però tres anys més tard fou el col·lectiu actual, l'Associació d'Ases i Someres de Felanitx, qui es va fer càrrec de la festa i d'aquesta manera es va recuperar una tradició dels nostres padrins, quan els vehicles motoritzats encara no existien i anaven a la platja de Cala Marçal, a Portocolom, després de les messes i una vegada acabada la feina d'estiu a foravila.