J.C.P./EFE. Palma.
Els serveis d'assistència a les víctimes de la violència domèstica de la Policia Local de Palma atengueren 498 persones entre juny del 2004 i maig del 2005. Aquest fet suposa un increment del 4% respecte al mateix període entre el 2003 i el passat exercici.
Cal destacar que en el 98% dels casos atesos, les víctimes eren dones. Així ho notificà ahir la tinent de batle de Seguretat Ciutadana, Maite Jiménez, durant la presentació de la memòria de la carta dels serveis d'assistència a les víctimes de la violència en l'àmbit familiar i dels delictes contra la llibertat i intimitat sexual, vinculats a la Polcia Local.
Durant l'esmentat període, es detingueren 220 persones en relació a aquesta mena de delictes. El cap de la Policia Local de Palma, Joan Feliu, expressà la seva preocupació per l'alt percentatge de menors de 40 anys entre les persones arrestades. Aquest fet obliga, segons Feliu, «a qüestionar-se la idea que l'educació i la mentalitat de les persones majors afavoreix aquest tipus de violència».
Per la seva part, Jiménez destacà que els 10 mòbils de «teleassistència» amb els quals compta la Policia Local ja han estat utilitzats en tretze ocasions i, actualment, són quatre les víctimes que disposen d'aquest instrument per a notificar les urgències. Durant aquest darrer any, no hi ha hagut mai més de sis mòbils actuant alhora, la qual cosa és un «bon símptoma» que cal destacar.
D'altra banda, Feliu va fer balanç de l'actuació dels serveis policíacs des de juny del 2004 fins al passat mes de maig i assegurà que, com que «ja s'han superat els objectius majoritàriament» dels indicadors, s'intentarà millorar els compromisos de la carta de serveis per al pròxim any. Així, si actualment el temps d'espera per denunciar una agressió a les dependències policials es situa devers els 20 minuts, per l'any que ve les autoritats municipals pretenen baixar-ho fins a prop dels 15 minuts.
En aquest sentit, el cap de la Policia Local destacà que el compliment del compromís de resposta en deu minuts quan una dona agredida ha demanat ajuda s'ha aconseguit en el 95,5% dels casos. Per altra banda, el compliment de baixar el temps d'espera a les dependències policíaques s'ha assolit en el 93% de les situacions.
Feliu es referí a la posada en marxa fa un mes del jutjat de violència domèstica de Palma, al qual es referí com a «un afegit que complica en certa manera l'actuació de la policia». El cap de la Policia Local explicà que actualment s'estan elaborant els protocols d'actuació i, per aquest motiu, «es requereix un temps perquè tant els serveis policíacs com els judicials s'adaptin a l'existència d'aquest nou instrument que pot ser de gran ajuda per a tots».