CARLES DOMÈNEC. Girona.
La ciutat de Palma pertany, des d'ahir, a la «Xarxa de Jueries d'Espanya-Camins de Sefarad» que ja conté 21 municipis i que existeix des de fa deu anys. L'entrada es formalitzà a Girona, durant l'assemblea bianual de l'associació, que té com a principal objectiu la conservació i la difusió del patrimoni jueu espanyol.
L'acte d'adhesió a la xarxa de jueries es dugué a terme al Centre Bonastruc ça Porta de Girona i comptà amb els regidors de Turisme i Cultura, Francisca Bennàssar i Rogelio Araújo, en representació de la batlessa de Palma. Un grup de 12 mallorquins, que pertanyen a l'associació ARCA-Llegat Jueu, també es desplaçaren a Girona, encapçalats pel seu president, Manuel Quadrany.
El procés d'incorporació de Palma a la Xarxa de jueries començà fa dos anys, el setembre de 2003, amb la constitució d'un grup de treball amb responsables de Cort. Es realitzà un dossier i un any més tard es presentà la candidatura. La incorporació a la Xarxa suposarà que Palma participi en diversos projectes culturals i turístics per fomentar el coneixement del llegat jueu.
En aquest sentit, la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Palma i segona tinent de batle, Francisca Bennàssar, explicà que «és una oportunitat fantàstica i un somni per a molta gent» i destacà la missió dels ajuntaments de «coordinar aquest patrimoni i donar-lo a conèixer a través d'aquesta xarxa». Bennàssar digué del call jueu de Palma, en relació a la resta de ciutats de la Xarxa, que «té menys patrimoni monumental però més des del punt de vista social, amb tota la història de la comunitat jueva, plena de llums i ombres».
El regidor de Cultura, Rogelio Araújo, incidí en la convergència de les regidories de Turisme i Cultura en aquest tipus d'iniciatives i explicà que «xerrar de cultura sense parlar de turisme, o viceversa, no té cap sentit». Araújo comentà que «la idea bàsica de la incorporació de Palma a la Xarxa de jueries és donar-li un valor afegit important».
L'entrada de Palma a la xarxa de calls coincideix amb la de les ciutats d'Àvila i Jaén, però l'associació té vocació de continuïtat a nivell europeu. El president de ARCA-Llegat Jueu, Manuel Quadrany, declarà que «l'entrada de Palma és un punt de partida, no d'arribada i caldrà potenciar l'estudi i la investigació sobre els jueus i els conversos de Mallorca». Quadrany exposà que «Palma comença ja a assumir una part de la història».
La presentació comptà també amb Xaul Friberg, rabí de la comunitat israeliana i jueva de Mallorca i amb Miquel Segura, secretari de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Segura afirmà que «la cultura mallorquina i la jueva no van separades, una és part de l'altra» i destacà «la importància d'una història mil·lenària, un art i una cultura». L'escriptor prepara un nou llibre de temàtica xueta i recordà que «fa només 60 anys, les al·lotes mallorquines que es casaven amb un estranger eren obligades a demostrar que no eren jueves».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.