nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Els manescals inicien un pla de prevenció contra la leishmaniosi

A Balears hi ha una alta incidència de cans afectats per la malaltia


Amb motiu dels actes per al pròxim 1 de juny, del dia de prevenció de la leishmaniosi, els manescals, els organismes públics i els laboratoris Bayer han posat en marxa una campanya informativa d'àmbit estatal.

La leishmaniosi afecta sobretot els cans i és provocada per un paràsit anomenat «leishmània», que ataca diferents òrgans interns de l'animal, la qual cosa li provoca lesions de diversa consideració. La malaltia es transmet per la picadura d'un moscard anomenat «flebot».

Aquests insectes són molt més petits del que és normal i resulta molt difícil veure'ls o sentir-los, ja que no emeten cap classe de renou mentre volen. Desenvolupen la seva activitat de nit i es localitzen en soterranis, en zones d'escombraries o als forats de les parets. Les condicions ambientals de les Balears són molt semblants a les que l'espècie necessita per reproduir-se, entre 15 i 30 graus i amb una humitat d'entre el 60 i el 100%, per la qual cosa la seva incidència és elevada a les Illes.

El període d'incubació de la malaltia dura entre 3 i 18 mesos, i de manera exepcional es pot mantenir latent alguns anys. Els símptomes són molt variats, ja que envaeix diferents òrgans i provoca lesions de diversa consideració. Superficialment, es pot detectar per lesions a la pell o a les articulacions.

A mesura que s'estén pel cos de l'animal, aquest comença a perdre pes, encara que no perd la gana, i la malaltia passa a ser crònica. Sovint apareixen complicacions internes relacionades amb la insuficiència renal. La leishmaniosi és considerada pels manescals com una patologia greu, ja que no té cura. Un pic transmès, el paràsit roman dins el ca durant la resta de la seva vida, de manera que els símptomes poden reaparèixer i s'ha de tornar a repetir el tractament.

Tots els veterinaris ressalten que les teràpies existents només tenen un efecte pal·liatiu, és a dir, que suprimeixen els símptomes però no poden impedir, en cap cas, les recaigudes posteriors. Si el tractament comença en la primera fase de la malaltia, les probabilitats d'èxit augmenten i és possible una bona qualitat de vida per a l'animal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.