algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

La contractació laboral a Balears cau un 13% el primer quadrimestre

Segons l'informe d'UGT es deu a «la incertesa econòmica» illenca

E.D./EFEPalma.
El nombre de contractes registrats en el SOIB, Servei d'ocupació de Balears, va disminuir de 15.691 respecte del primer quadrimestre del 2004, el que suposa una davallada en la contractació laboral a les Balears del 13,84 per cent.

UGT destaca aquesta dada en el seu informe de conjuntura econòmica i assenyala que la causa és la «incertesa econòmica» en la qual es troben les Illes. Adverteix que l'economia balear evoluciona per davall del creixement estatal i que «l'escassa qualitat» de l'ocupació repercuteix en un creixement de la taxa de temporalitat. De cada cent contractes formalitzats entre gener i abril, el 56,63 per cent va ser subscrit per homes i el 43,37 per cent per dones.

El secretari d'acció sindical, Manuel Pelarda, alertà de dos «paranys», un d'ells referit a les xifres de contractació de fixos discontinus. Explicà que aquestes estan augmentant, però que ho fan a costa del nombre de treballadors fixos. Per altra banda, recordà que els canvis introduïts en l'Enquesta de Població Activa (EPA) han fet que s'incloguin els desocupats estrangers, que ja es comptabilitzaven dins les afiliacions a la Seguretat Social. Afegí que l'augment d'afiliats es deu al procés de regularització d'immigrants.

En l'informe, UGT destaca també que els accidents laborals a Balears han augmentat un 4,5 per cent en el primer trimestre del 2005. Aquesta xifra s'incrementa per sobre del percentatge de creació d'ocupació. Com a positiu, assenyala l'aflorament de l'economia submergida produïda de gener a abril.

Pelarda qualificà «d'esgarrifós» l'índex de sinistralitat de les Illes i expressà la disposició del sindicat per analitzar aquesta qüestió amb «qui faci falta» per invertir aquesta tendència. El dirigent sindical subratllà, que tots els paràmetres analitzats en l'informe reflecteixen la «precarietat, la rotació, l'accidentalitat, els salaris i pensions baixos i les dificultats per arribar a final de mes de les famílies», i una baixada continuada de la contractació.

De la seva banda, Lorenzo Bravo, secretari general d'UGT, instà el Govern i els agents socials a aplicar mesures específiques per contrarrestar les mostres «d'esgotament» que presenta l'economia balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.