muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Tot a punt per a la Marató de l'Everest

El grup dels xerpes ha començat a desmantellar els camps d'altura de l'expedició mallorquina

JOAN CARLES PALOS. Enviat especial a l'Everest.

Tot està a punt perquè es posi en marxa la tercera edició de la Marató de l'Everest. Oli i «els dos Tolos» (Quetglas i Calafat) recolliren ahir les camisetes oficials de la prova i els dorsals (99, 100 i 101) que lluiran de manera respectiva demà, quan es doni el sus des del camp base, als peus de la cascada del Khumbu. Ahir es reuniren tots els corredors per rebre les intruccions sobre la correguda a major altitud de la Terra.

Tot i la sorpresa que ha causat la decisió dels expedicionaris mallorquins, la seva participació en la Tenzing-Hillary Everest Marathon es justifica per la necessitat de «llevar-nos l'espina que duim clavada al cor després d'haver-nos vist obligats a renunciar al sostre del món i a demostrar que la nostra condició física és l'adequada», explicava Tolo Quetglas. La cursa no és més que una excusa per fer la baixada a Namche de «manera diferent».

Demà, a les set del matí sortiran els 103 inscrits, inclosos una vintena d'estrangers i devers nou dones, que s'hauran d'enfrontar amb 42,195 km de recorregut duríssim des de la glacera del Khumbu fins a Namche Bazar. Un autèntic «trencacames» al qual Oli i «els dos Tolos» s'han apuntat amb tota la il·lusió del món i amb la voluntat de situar el nom de Mallorca en un bon lloc.

Mentrestant, els quatre xerpes dels escaladors mallorquins han començat a desmantellar els camps d'altura. De moment, tots es troben agrupats al camp II a l'espera que les condicions meteorològiques els permetin avançar cap a les cotes 7.200 i 8.100 (camps III i IV), on l'expedició té emmmagatzemada una quantitat important de material -només Tolo Quetglas n'hi té per valor de 3.000 euros.

Ateses les condicions pèssimes de la cascada de gel del Khumbu, abans d'inicar l'ascens els xerpes realitzaren dues ofrenes -puja- seguides a la «tupka» o monument d'oracions, on cremaren brots d'una mena de mata anomenada «shukpa». El cap dels xerpes o «sirdar», Pasang Siring Sherpa, reconeixia ahir que aquest primer tram de la ruta sud és ara «extremament perillós». La base de la cascada s'ha començat a desfer i els blocs de gel són de cada dia més inestables.

Quant a les expedicions comercials que encara confien en un intent de cim a l'Everest (8.848 m) abans de final de mes, la seva situació no ha experimentat canvis considerables durant les darreres 48 hores. El guia argentí Willy Benegas i els vuit xerpes aportats per Mountain Madness, Asian Trekking, Alpine Ascents International, Adventure Consultants i Jackie Globe no han aconseguit encara obrir una ruta cap al coll sud a través de la paret del Lhotse, a causa dels vents de 115 km/h que bufen a la part alta de la vall del Silenci.

A hores d'ara, el cim de la muntanya més alta del món continua verge per la ruta sud, on devers duescentes persones esperen la seva oportunitat. Però les darreres previsions meteorològiques anuncien un retorn de la jet stream -corrent d'injecció estratosfèric d'origen tèrmic- a l'Himàlaia, empesa per una borrasca que s'està generant sobre el Vietnam. Aquest fet tancaria una hipotètica «finestra» anunciada per a començament de juny.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.