muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

Les 'clavelleres' de Palma guanyen fins a 5.000 euros al mes enganyant turistes

Les 'històriques' es van retirant i el 'negoci' el continuen els seus familiars

58190
Mentre una ofereix un clavell al turista, l'altra li treu la cartera de la butxaca a la víctima.
No estan afiliades a la Seguretat Social, ni són autònomes, van 'a la seva bola' però per delinquir estan perfectament organitzades.

A primera vista semblen de condició humil, tirant a pobre, però en realitat totes tenen almenys una casa en propietat i altres béns, segons els anys que duguin a 'l'ofici'. Se les coneix com 'clavelleres' i en els últims anys han introduït importants novetats a la seva manera de fer 'feina', tant al camp de l'actuació com a les zones concretes de Palma on acudeixen per furtar als turistes amb el 'ganxo' innocent de col·locar-los un clavell.

La Policia Local porta anys fent un estricte seguiment del 'gremi'. Fa una dècada eren 61 les que tenien un complet fitxer. Ara la xifra encara es manté, més o menys, però moltes de les 'històriques' s'han retirat i els seus llocs els han ocupat filles, nebodes i altres familiars.

La temporada de treball a Palma comença a mitjan juny i arriba fins a finals de setembre o principis d'octubre. En temporada alta una 'clavellera' es calcula que pot arribar a guanyar entre quatre i cinc mil euros al mes (entre 800.000 i 900.000 pessetes), sempre que es tracti de la cap del grup o 'colla'.

Una novetat important és que des de fa uns cinc anys, mitja dotzena de les 'clavelleres' amb residència a Ciutat es desplacen a Canàries els mesos considerats 'fluixos' a Palma. En concret, algunes se'n van per 'cobrir' els carnavals i d'altres en Setmana Santa. Les diferents policies locals de Canàries ja les tenen detectades i hi ha una comunicació entre aquests agents i els de Palma.

Diuen els experts que les 'clavelleres' de Palma han trobat a Canàries un autèntic 'chollo', pel fet que aquí el turista, o molts d'ells, ja les coneixien i elles, clar, es queixen que «cada dia el treball és pitjor», cosa que no ocorre tant a Canàries.

Una altra novetat és que a Palma s'han vist obligades a canviar els seus camps d'actuació, a causa de les obres que s'estan duent a terme a la ciutat. Així, si abans era habitual trobar-se-les per l'hort del Rei, Antoni Maura, costa de la Seu i parc de la Mar, per exemple, ara aquestes zones s'han convertit per a elles en 'rateres' amb una difícil sortida en el cas de ser descobertes. És per això que, després d'un estudi de màrqueting, les 'clavelleres' es mouen amb assiduïtat pels carrers comercials, barrejant-se amb els turistes, i és freqüent veure-les per Jaume II, Sant Miquel o plaça d'Espanya. També, des de fa uns anys, es desplacen a l'estiu a la Platja de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.