El sector demana imaginació al Govern TUI tem que la «targeta verda» llevi part del seu negoci turístic a les Balears

El principal majorista alemany s'estanca a les Illes amb devers 2 milions de visitants

TW
0

El director general de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible (FDSIB), Pau Collado, reconegué ahir a Fitur que «ens hem donat un termini de tres any per provar la seva rendibilitat». La Fundació nasqué l'estiu passat amb l'objectiu de generar recursos per al desenvolupament de projectes mediambientals, el finançament dels quals ha de venir de la «targeta verda» que el Govern presentà dijous passat a Madrid. Per ara, la FDSIB no ha volgut concretar ni el nombre de targetes que espera vendre a partir de la seva comercialització, el pròxim abril, ni les previsions d'ingressos a través d'aquest producte «innovador, de caràcter voluntari i participatiu» i de tot el «merchandising» que s'ha començat a dissenyar.

Tanmateix, tal com reconegué Collado, «hem de veure com reaccionen els turistes i els residents davant aquesta iniciativa». Per ara, només compten amb la percepció d'una societat més consciendada amb el medi ambient i la sostenibilitat, el suport empresarial palesat a Fitur i l'«interès» dels touroperadors per aquest producte substitutiu de la derogada ecotaxa.

En qualsevol cas, el Govern espera que la «targeta verda» ajudi a la fidelització del turista, mitjançant la seva implicació amb el producte i una aportació voluntària de 10 euros a canvi de 15 minuts de telefonades gratuïtes i nombrosos descomptes en tots els serveis. El principal majorista alemany tem que la «targeta verda» acabi trepitjant el seu negoci turístic a les Balears. Ahir, el director general de TUI-Espanya, Eduardo Zamorano, expressà des del seu estand a Fitur els «dubtes» sobre la conveniència d'incloure tants de descomptes en aquells serveis que són «part important de la nostra relació comercial amb el client».

Quan ecara ara cap dels principals touroperadors europeus amb els qui ha contactat el Govern ha declarat obertament si col·laborarà activament en la comercialització del projecte estrella de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Balears (FDSIB), el majorista TUI acusa l'operació d'«intrusista».

Zamorano manifestà no haver rebut cap tipus d'informació de la Conselleria de Turisme sobre la targeta que estarà a la venda a partir del 15 d'abril a un preu de 10 euros i que serà gratuïta per als menors de 12 anys. Quant als serveis que aporta -descomptes del 10% en els camps de golf, del 20% a l'oferta cultural i d'oci, del 25% en el Bus Turístic, del 30% en el tren (SFM) i del 50 per cent a les visites guiades de l'Ibatur-, Zamorano recriminà la iniciativa per trepitjar la feina que fan els majoristes a través de les seves agències i, sobretot, en els productes que oferten dins els paquets.

D'altra banda, el director general de TUI-Espanya presentà ahir els resultats del grup a l'Estat i especialment a les Balears. En aquest sentit, Eduardo Zamorano destacà la situació d'estancament en la qual se troba la contractació de viatges. En el 2004 aportà a les Illes al voltant d'1,7 milions de visitants, els mateixos que l'any anterior i que preveuen per enguany.

Aquesta situació, emperò, no ha afectat els beneficis del grup (22 milions d'euros), que han seguit creixent a costa d'importants reestructuracions. Quant al polèmic tot inclòs, Zamorano comentà que el 7% dels clients de TUI opten per aquest tipus d'oferta a l'hora de viatjar a les Balears. El màxim representant de TUI a l'Estat lamentà que les Balears «tanquin» a l'hivern: «tot sembla adormit». Per això Zamora qualificà d'utòpic el projecte «Palma 365», promogut per l'àrea de Turisme de Cort, i recomanà fer esforços per activar-lo.