Com ictus es coneixen aquelles malalties cerebrovasculars que apareixen de manera sobtada, com les trombosis, les embòlies o infarts i hemorràgies cerebrals. Aquestes malalties són de cada vegada més freqüents entre la població de Balears. De fet, l'any 2002 en moriren a la nostra comunitat autònoma 675 persones i més de 600 en patiren greus seqüeles. Segons les estimacions realitzades pels responsables de l'hospital universitari de Son Dureta, es calcula que prop de 1.900 persones de l'Arxipèlag poden patir anualment algun tipus d'ictus.
Son Dureta disposa des de l'any 2002 d'una unitat específica per atendre aquests malalts. La seva responsable és la doctora María del Carmen Jiménez, qui explicà que «tot ictus és una urgència mèdica, ja que es considera un atac cerebral de la mateixa manera que l'infart de miocardi és un atac cardíac. Per això, la rapidesa en el diagnòstic i el tractament en una unitat neurològica especialitzada disminueix la mortalitat i el pacient presenta una millor recuperació, ja que es minimitzen els efectes secundaris».
Segons la doctora Jiménez, els símptomes més evidents que s'està patint un ictus són «un fort mal de cap, de molta intensitat, sensació d'ensurament o rampa a una part de la cara, pèrdua de força en braços o cames, pèrdua de visió momentània, impossibilitat de parlar o de l'enteniment». «Si una persona té cap d'aquests símptomes ha d'acudir immediatament al centre de salut que tingui més a prop o cridar al 061, on estan preparats per atendre el pacient en primera instància i traslladar-lo al centre hospitalari».
La doctora explicà que Son Dureta i el 061 estan connectats a través de l'anomenat «codi ictus», que és un mecanisme que «s'activa quan el servei d'urgències rep un avís d'aquest tipus i es posen en alerta tant els professionals del 061 com els de les àrees d'ugències, el neuròleg de guàrdia i tots els professionals que participen en el diagnòstic i tractament, com radiologia i laboratori de l'hospital de Son Dureta».
La unitat d'ictus de Son Dureta, en funcionament des de fa dos anys, ha atès més de 500 malalts i des del mes de juny passat és l'únic centre hospitalari de Balears que té l'autorització per realitzar un tractament fibronolític, que intenta dissoldre el coàgul que s'ha format al cervell i ha provocat l'ictus. «Però aquest tractament només es pot administrar si han passat menys de 3 hores des de l'inici dels símptomes» assenyalà la neuròloga, qui a més destacà que «ja n'hem realitzat sis sense complicacions i en tres dels quals l'evolució del malalt ha estat excel·lent».
Els responsables del centre hospitalari ressenyaren que és primordial que els equips d'Atenció Primària detectin els possibles factors de risc i, quan sigui necessari, que remetin el malalt a l'especialista adient. Per a les persones que han sofert un atac cerebrovascular i no s'han recuperat per complet, hi ha mesures de rehabilitació i d'assistència social que li fan possible, en primer lloc, recuperar el màxim nivell d'independència i, en tot cas, rebre el millor suport per a la seva reintegració i adquirir la millor qualitat de vida possible, com també per prevenir noves recaigudes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.