nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Tractorada pel gasoil

Uns 150 vehicles produïren retencions a Inca en demanda de combustible més barat

103524

Els pagesos protesten per l'encariment de les despeses de producció.

Al voltant de cent tractors i cinquanta vehicles més participaren ahir en l'acte de protesta convocat a Inca pel sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) per demanar al govern central que prengui les mesures oportunes per tal que es produeixi una rebaixa en el preu del gasoil agrícola, que segons els pagesos s'ha disparat en el darrer any. Després de concentrar-se al costat del camp de futbol del Constància, al voltant del migdia els pagesos introduïren els seus vehicles a la carretera entre Palma i Alcúdia, al seu pas per la ciutat d'Inca, escoltats per agents de la Guàrdia Civil. Els tractors feren un recorregut entre la rotonda del creuament de la carretera de Llubí i la rotonda on acaba l'autopista, emprant un poc més d'una hora per recórrer uns dos quilòmetres de distància.

Les reivindicacions dels pagesos són clares. «Exigim al Govern central que compleixi la seva paraula i redueixi els imposts d'hidrocarburs i l'IVA que afecten el gasoil que utilitzam nosaltres. Quan el PSOE estava a l'oposició sempre ens va fer costat i ara que governa li demanam que actuï», explicà un dels responsables d'Unió de Pagesos, Pere Calafat. «Les propostes que ha fet fins ara el Ministeri d'Agricultura són provisionals i insuficients, i sembla que no volen ni sentir parlar del tema. És una mesura que es pot realitzar perquè a França ja han començat a rebaixar els imposts del gasoil», afegí.

Durant la protesta els pagesos duien pancartes amb lemes com «ZP compleix!» o «Blat x gasoil». «Per pagar un litre de gasoil ara hem de produir quatre quilos de blat, mentre que fa pocs anys la proporció en el preu era d'un per un», explicà un pagès. Pere Calafat, damunt un tractor, fou l'encarregat de donar les instruccions als seus companys per realitzar la protesta. «Hem d'anar junts i agrupats. Encara que no tallem el trànsit, que es noti que som pagesos!», digué. Sobre les reivindicacions, després es demanà «com pot ser que paguem el mateix IVA que un iot de luxe?».

La «tractorada» produí algunes retencions de trànsit a la carretera i a les sortides del centre urbà d'Inca. Els tractors circularen tan sols per un carril dels dos que té la carretera al seu pas per Inca, per la qual cosa es reduïren les molèsties a la resta de conductors. Després de la protesta, els participants es tornaren a concentrar al punt de partida, i després de la lectura d'un manifest amb les seves reivindicacions, compartiren una torrada. Els pagesos no descarten noves accions de protesta si el Govern central no es mostra disposat a negociar mesures per tal de reduir el preu del gasoil agrícola.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.