cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Matas ridiculitza les propostes de ZP per reformar la Constitució espanyola

«Són bajanades», va dir respecte dels pretesos canvis en la successió reial o el Senat

78012
Matas i Sampol, ahir a la Cambra, coincidiren en la necessitat de reclamar més recursos de Madrid.

El plantejament que fa el Govern central sobre la reforma de la Constitució espanyola està basat en «quatre bajanades, com ara la successió en la monarquia espanyola o el paper del Senat». Amb aquestes paraules definia Jaume Matas les propostes de Rodríguez Zapatero per modificar la Carta Magna.

El president autonòmic emmarcava les seves declaracions dins una interpel·lació parlamentària presentada pel PSM sobre les reivindicacions que Balears ha de realitzar davant el Govern central. Matas advertia que l'Executiu de ZP «ha obert la caixa dels trons» per voler discutir la vigència del procés constitucional pactat el 1978, «i això pot posar en perill la unitat d'Espanya». «Les qüestions que volen abordar són de relativíssima importància perquè el que realment interessa és el finançament de les Comunitat autònomes», sentenciava l'actual «llogater» del Consolat. I és aquí on Matas aborda l'altra reforma que serà clau en aquesta legislatura: la dels Estatuts d'autonomia. En aquest sentit valorà que «ara Catalunya, per exemple, parla d'incloure l'autodeterminació o el reconeixement de la nació i tanmateix tot això serà rebutjat... al final el problema és de recursos econòmics».

Per la seva part, el portaveu nacionalista, Pere Sampol, criticà la política «d'arrossegament» que duu a terme el Govern balear respecte d'altres autonomies; a continuació assegurà que «des de Balears hem de demanar més que Catalunya ja que partim d'una situació molt pitjor que ells pel que fa a l'autogovern... hem de demanar totes les competències que ens permeti la reforma constitucional». Per tot l'anterior Sampol demana un «Estatut (d'Autonomia) de màxims» i recordà que l'aportació de la CAIB a l'Estat és «exagerada» -entorn a un 13 per cent del Producte Interior Brut-, «el que provoca una pèrdua de qualitat de vida dels nostres ciutadans».

El diputat del PSM al·ludí al dèficit històric de les Illes alhora que considerà oportú escometre canvis en el concert econòmic. Matas, en canvi, advoca per negociacions multilaterals entre CA i Estat que tenguin com a conseqüència un increment de la capacitat de les primeres per aconseguir recursos.

Nacionalista i «popular» coincidiren en la necessitat de reclamar més doblers per sanitat i educació. Respecte a la proposta llançada pel president de Balears, durant el debat sobre l'Estat de l'autonomia, d'impulsar un nou règim especial, Sampol no hi va posar cap reticència. Finalment, el portaveu del PSM sol·licità la particiació de les Comunitats Autònomes en les negociacions que les afectin dins el marc de la Unió Europea i que si la reforma de la Carta Magna es produeix serveixi per «canviar l'actual concepció d'Espanya».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.