algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

«Vivim aquí perquè no ens queda més remei, no anam bruts perquè vulguem»

Parlen les famílies que seran desallotjades per Cort i que viuen a l'antiga fàbrica Zuic en estat precari

En el transcurs de la setmana que ve, l'Ajuntament de Palma notificarà a 41 famílies el desallotjament forçós dels seus immobles ja que són de propietat municipal. Els edificis que rebran la corresponent notificació seran els de la Sínia d'en Gil, les cases de Son Fuster i les barraques situades al polígon de Son Cstelló, vora el punt verd. Un dels immobles que es veurà afectat és el de la fàbrica de sucs Zuic, ubicada al carrer de Jesús. El seu desallotjament és motivat per les obres de la falca verda, que suposaran l'esbucament d'aquest edifici.

A Zuic, hi viuen un total de 7 famílies i dos nins en condicions infrahumanes. És el cas del matrimoni entre José Francisco Navarro, de 39 anys, amb María Àngeles Hoyos, de 28 anys, i que tenen la custòdia de dos dels fills d'un anterior matrimoni de José Francisco; d'altra banda, també és el cas d'Isabel Navarro, de 68 anys, que viu en companyia de la seva filla Paquita i del seu gendre Manuel.

L'antiga fàbrica de sucs es troba en un estat totalment ruïnós i plena d'escombraries. Les famílies que hi viuen no compten amb electricitat i ni tan sols amb aigua corrent. María Àngeles, que fa prop d'un any que viu a la fàbrica, ens conta que «sort que tenim un pou de vena al pati i treim l'aigua amb un poal, fet que ens du una feinada ja que el pou té una fondària d'uns 30 metres». El fet és que per fer bugada, i María Àngels ens mostra les mans, «és que ho hem de fer a mà perquè aquí no volem anar bruts».

Ella mateixa ens explica, sempre acompanyada de la seva cussa de ca de bestiar anomenada Lluna, que la seva família viu dels poc més de 220 euros que rep de la seva pensió no contributiva. L'altre ingrés important per a ells és la tasca que desenvolupa el seu marit José Francisco. Ell, treballa a estones d'aparcacotxes a l'aparcament de Gesa i després «recull deixalles que després mir de vendre al mercadet dels dissabtes i fins i tot al mercat de Consell».

D'altra banda, ens recorden que «l'únic que ens ha ajudat ha estat el capellà Jaume Santandreu, que entre altres coses, ens ha regalat un parell de mantes per poder passar l'hivern». L'hivern es fa feixuc. María Àngeles ens conta que «passam molt de fred aquí, és una situació que hem après a conviure però que veim que no ens queda altre remei». A la vegada que afirma que «la humitat, de vegades, és realment insuperable».

José Francisco, però, compta amb una oferta de contracte formal d'una empresa constructora. Ens conta que «quan jo tenia un treball estable era oficial de construcció, però ara em veig obligat a no poder agafar aquesta feina perquè així hauré d'estar un mes fora cobrar res mentre faig feina, i així no tendré res per donar a la boca als meus fills».

EU-EV s'ha posat en contacte amb aquestes famílies per mirar d'aconseguir-los ajudes de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Palma. José Francisco criticà els serveis socials «perquè no ens aporten res quan els hem de menester, si m'ajudessin només quinze dies podria començar a treballar i sortir dels penosos habitatges on vivim». Cap d'aquestes persones no ha rebut fins ara cap solució «ni temporal ni social, ni tan sols ens han oferit cap alberg».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.