algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Raül Toral: «La física permet analitzar canvis d'opinió com els viscuts l'11-M»

El professor ha analitzat el «comportament col·lectiu»

El professor del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Raül Toral (Barcelona, 1958) va explicar ahir que «les tècniques de la física permeten analitzar comportaments socials com el canvi d'opinió sobre l'autoria dels atemptats de l'11 de març a Madrid». Toral va impartir una conferència sobre Rumors i canvi d'opinió: el cas 11-M a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, situat a Esporles. El professor va explicar que «les tècniques de la física també es poden aplicar en l'anàlisi de qüestions econòmiques, fet que es coneix com econofísica, o de qüestions socials, que és la sociofísica. Aquestes aplicacions de la física és bastant recent».

Concretament, l'objecte estudiat per Toral ha estat «el model breu que s'ha proposat per a la tramesa de rumors i el canvi d'opinió. A l'11-M es va viure un canvi d'opinió en poquíssim temps, cosa bastant inusual. A Irlanda, quan s'havia de votar el tractat de Niça en un referèndum, també hi va haver un canvi d'opinió molt ràpid. Els polítics esperaven que la gent hi votàs a favor, però en qüestió de setmanes hi va haver un canvi d'opinió i els electors varen votar en contra del tractat».

El físic assegura que «la gent sol tenir dues opinions sobre un mateix tema, una a favor i una altra en contra. Ara, en cas de dubte la societat té una tendència a acceptar una de les dues opcions per inèrcia social. En el cas de l'11-M, la societat espanyola volia quedar-se amb la teoria que havia estat ETA i només quan l'evidència va demostrar el contrari hi va haver un canvi d'opinió».

Toral no s'ha aturat a analitzar si el canvi d'opinió sobre l'autoria de l'atemptat va afectar el resultat del 14 de març, però va assegurar que «és possible que un canvi d'opinió en desencadeni un altre». En tot cas, aquest tipus de comportaments són analitzats pels físics «amb la simplificació» i «fent feina amb científics d'altres disciplines». Tanmateix, Toral matisa que «el tema és complex» i recorda que «el comportament col·lectiu pot ser diferent del de l'individu». La conferència d'ahir s'emmarcava en la IV Setmana de la Ciència i la Tecnologia, organitzada pel Govern en col·laboració amb la UIB.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.