cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

Maria Umbert: «Amagar la darrera vaga general no va ser una mesura encertada»

La directora d'IB3 no accepta que el projecte neixi mancat de credibilitat i diu que té un suport del 80% dels ciutadans

-Sovintegen les notícies sobre IB3. Ara bé, el ciutadà no té idea de què oferirà o què representarà.

-La programació és, efectivament, la gran incògnita a nivell públic. De moment, hem fet feina sobre un projecte empresarial. Hem començat per una arquitectura de xarxes de comunicació. La casa no es pot començar pel terrat. Primer de tot s'havia d'aconseguir que el senyal arribàs als domicilis. Hem obtingut les infraestructures físiques on s'ubicarà el projecte. S'ha muntat la infraestructura jurídica. Tot això du molta de feina i no es veu. Partint d'aquesta base, queda la incògnita de la graella de programació. Des de fa dues setmanes, tenim un director d'antena, Arturo Rico, que és un expert en programació i producció. Existeix també un contacte previ amb el sector. Es depura aquesta informació, es negocien les ofertes més interessants. Hi havia una mica d'incertesa sobre el model de producció, sobre el recurs a l'externalització, però veim que TVE amb 9.000 treballadors recorre a la compra de productes, com nosaltres. Dinamitzarem i donarem riquesa a un sector d'innovació, de tecnologia, molt avançat. Donarem feina a molta de gent, en principi a 500 persones i podríem arribar a mil.

-Compram principis i valors, encarnats en projectes. És el que desconeixem de la vostra oferta. La tecnologia i l'empresa no interessen l'audiència.

-Pensau vós que no hi ha demanda social? Nosaltres pensam que IB3 està justificada per la demanda social. Les Balears tenen una idiosincràcia i una personlitat pròpies. Som quatre illes i necessitam un esforç quàdruple de vertebració i de cohesió. Per aconseguir-ho, es requereix un espai de comunicació. Serà aquesta pantalla on ens podrem veure tots. Tenim una llengua pròpia, amb variants en cadascuna de les Illes, i ara les integrarem en el projecte. La demanda social, cultural i lingüística és molt més potent que en altres comunitats.

-Necessitat -justificació- o demanda social?
-Home, no hi ha hagut manifestacions per demanar-la. Però tenim enquestes que ens diuen que hi ha un 80% de receptivitat favorable al projecte.

-Amb una demanda localitzada i un projecte, tal volta no es pot presentar encara la programació detallada, però sí almanco un esquema.

-Em satisfà que hi hagi expectació. Tenim clar que hi haurà entre entre un 30% i un 40% d'informació pròpia, perquè aquesta és la gran llacuna detectada, encara que en ocasions sembla que es prefereixi la de Catalunya. TV3 és una televisió de qualitat, però aporta molt poca informació de les Balears. Fixau-vos, si hi ha demanda, que les desconnexions informatives de TV1 tenen una acollida excel·lent.

-Model lingüístic: serà el de TV3 o el de Canal 9?

-La llengua vehicular serà el català propi de les Illes Balears.

-Què vol dir això?

-La llengua usual.

-I què implica?
-Tot el que sigui d'àmbit informatiu es farà en català, igual que la programació infantil, que durà un esforç addicional de doblatge. Hem trobat personal molt preparat en el domini del català propi de les Illes.

-Insistiu molt en les modalitats. Joan Fageda o Maria Antònia Munar podrien ser locutors d'IB3?

-No sé quin és el perfil que el director d'antena demanarà. El manual d'estil no ha sortit. Serà aquest manual que crearà una norma, una estandardització, unes pautes en terminologia, usos i girs, en les quals tenguin cabuda totes les variants. Tindrà rigor científic. El farà el COFUC, que engloba la Universitat i els tres consells.

-Janer Manila ha dit que l'IEB naixia sense credibilitat i que se l'haurà de guanyar. Aplicaríeu la reflexió a IB3?

-No crec que nasquem sense credibilitat. Ara bé, lògicament, el moviment es demostra quan es camina. Ens acusen de poca independència sense haver fet res encara. L'esquerra bloqueja el projecte. No accepta el consens que el Govern proposa. Sé que aquesta posició de bloqueig és minoritària en la societat.

-No és una bona notícia per a IB3 que dos directius hagin estat condemnats per la difusió de notícies falses.

-Ho he reconegut. Aquests professionals reunien els requisits que demanàvem per a Menorca i per a Eivissa.

-Amb vós de directora, la darrera vaga general hauria existit a les Balears.

-Allò va ser una pena. Sempre s'ha d'informar. Fins i tot si l'objectiu és reduir-ne l'impacte, s'aconsegueix el contrari. No va ser una mesura encertada. Si a més, els tribunals et lleven la raó, la notícia té encara molta més repercussió. S'ha de reflectir la realitat tal com és.

-Què us semblà la gestió informativa que va fer TV1 de l'11-M?

-No record especialment el tractament de TV1. El de la SER va ser molt notori.

-No acceptau la manca de credibilitat com a punt de partida?

-M'he de guanyar la credibilitat i l'audiència, però no hi ha dades que avalin l'existència d'escepticisme previ.

-Ens n'empegueirem, quan IB3 es vegi a Catalunya?
-No serem un televisió local. Tenim un pressupost més important i es notarà. Tindrem una qualitat estàndard.

-Hi haurà informació d'Espanya i del món?

-Per descomptat. Tindrem una delegació a Madrid.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.