algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El Cofuc prepararà un manual d'ús del català de les Illes per a IB3

Experts en lingüística i en comunicació en marcaran les pautes

J. TORRES. Palma.
El Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears -Cofuc- serà l'encarregat d'elaborar un manual d'ús oral del català de les Illes que marcarà les pautes a seguir en les emissions de la ràdio i la televisió autonòmiques, IB3.

Així ho avançaren ahir el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, i la directora general d'IB3, Maria Umbert, que firmaren ren un conveni marc per regular la cooperació entre ambdues entitats. En aquest marc s'inclou aquest llibre d'estil que estarà enllestit abans d'iniciar-se les emissions el proper mes de març, i que serà elaborat per una comissió d'experts en lingüística i en comunicació encara per definir.

Umbert assenyalà que IB3 usarà el català de les Balears «com a llengua vehicular, sense excloure el castellà», però deixà clar que no s'imposaran quotes perquè poden sorgir productes en castellà «que no interessi rebutjar per motius empresarials». Segons manifestà, l'acord amb el Cofuc evidencia que IB3 vol «fer les coses bé en l'àmbit lingüístic» i avançà que el manual tindrà en compte l'ús del català en cada àrea de la programació.

Precisament el gerent del Cofuc, Antoni Vera, esmentà la possibilitat d'usar l'article salat i el literari, però deixà clar que serà el manual que ho determinarà. En opinió de Vera, la feina de la comissió d'experts serà més àmplia que la portada a terme per la UIB amb TVE, que es limitava a l'assessorament dels serveis informatius.

Per la seva banda, Fiol considerà l'assessorament a l'ens públic «una vocació obligatòria» per a un organisme com el Cofuc, que engloba el Govern, els consells i la UIB. El conseller, després de deixar clar que el treball se cenyirà a l'«ortodòxia», destacà la contribució d'una eina com IB3 per arribar a una major difusió en l'ús social del català. Encara que IB3 iniciarà l'emissió per març, no serà fins a setembre que s'estableixi una programació completa. Umbert espera que la difusió a Catalunya s'aconsegueixi de manera progressiva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.