El 21 d'abril de 1979 va ser un dia històric per a Andratx: els primers representants municipals elegits democràticament després de 40 anys de dictadura van prendre possessió dels càrrecs. Onofre Alemany (UCD) va obtenir majoria absoluta, amb set regidors. L'Obra Cultural Balear ha organitzat i l'Ajuntament patrocinat una sèrie de jornades per commemorar els 25 anys de l'arribada de la democràcia al municipi. Les xerrades tindran lloc entre els dies 15 i 29 d'octubre i 5 i 12 de novembre.
El dia 29 Onofre Alemany parlarà sobre aquells apassionats anys. Li seguirà Maties Terrades, primer batle socialista de la democràcia a Andratx (1987-1991). El dia 5 de novembre, a les 19.30 hores, s'oferirà una conferència a càrrec de Baltasar Pujol, del Partit Independents del Terme d'Andratx (ITA), el més votat en les eleccions de 1983 i batle fins al 87.
Després, parlarà Margalida Moner, avui consellera d'Agricultura, i la persona que més temps ha ocupat la presidència de la corporació municipal, amb el PP (1991-1993 i 1995-2002). El dia 12 de novembre, a les 19.30 hores, tocarà el torn de David Marqués, del grup Independent de S'Arracó (GIES). Marquès va substituir Ramón Alemany en morir en plena campanya electoral el 1995.
Finalment, el mateix dia, parlarà l'actual batle, Eugenio Hidalgo, que ostenta la presidència de la corporació des de l'any 2002. A les 21.30 hores se celebrarà un sopar de tots els regidors. El cicle va ser presentat de forma oficial el 15 d'octubre: Bernat Reus, un dels organitzadors, va presentar les ponències. Després, el sociòleg Antoni Tarabini va pronunciar una conferència de presentació. Segons Reus, l'objectiu és recordar els artífexs de la democràcia per igual, d'una forma celebrativa. És un homenatge».
Tornant al 1979, el mandat d'Alemany va continuar amb bon peu. Hi havia aires de llibertat, i tot estava canviant. Quatre anys després Baltasar Pujol i Guillermo Bonet constitueixen el partit Independents del Terme d'Andratx (ITA), que va ser el més votat. Pujol va ser batle durant quatre anys. El 1987 el PSOE va aconseguir el major nombre de vots. Però Maties Terrades, Jaume Bosch i José María Coll Monasterio van haver de pactar amb els dos regidors del Grup Independent de S'Arracó per obtenir-ne una majoria suficient. La gestió municipal va premiar els socialistes amb dos regidors més en les eleccions de 1991.
Davant el grup socialista es va situar la coalició PP-UM, amb Margalida Moner al capdavant. Terrades no va aconseguir els suports suficients per governar. Moner va atreure les voluntats d'Eugenio Hidalgo (Partit Radical) i de Ramon Alemany (GIES). L'acord es liquidà amb un repartiment de la batlia entre Moner i Alemany per dos anys. Alemany no va poder concloure el seu mandat, ja que va morir en plena campanya electoral el 1995.