M.CAMPOMAR.Palma.
Sota el títol «Els enigmes de Colom», la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears i el Club Ultima Hora reuniren ahir al saló d'actes de la Banca March expertes investigadors sobre els orígens del descobridor d'Amèrica.
El simposi, presentat pel president del Grup Serra, Pere Antoni Serra, comptà amb les intervencions de la Historiadora Mariona Ibars, el secretari general de l'Associació Cultural Cristòfol Colom, el director del Laboratori d'Antropologia de la Universitat de Granada, Miguel Botella, i el professor José Antonio Lorente, de la Càtedra i Escola de Medicina Legal de la Universitat de Granada.
Mariona Ibars centrà la seva intervenció en la història del segle XV per introduir el personatge del príncep de Viana. Ibars va fer un repàs de la crisi econòmica, religiosa i dinàstica que visquè l'Europa del segle XV per contextualitzar la mala relació que tingué el príncep de Viana amb el seu pare, Joan II d'Aragó, i que finalitzà amb el seu exili a Mallorca, on se suposa que mantingué una relació sentimental amb una dona de nom Margalida i, que segons la teoria que defensa l'origen mallorquí de Colom, seria la mare de l'almirall.
Arribats a aquest punt Gabriel Verd defensà la teoria de la mallorquinitat de Colom, posant de manifest que l'existència de diversos documents en els quals tant Cristòfol Colom com els seus germans Bartolomé i Diego utilitzaven paraules mallorquines evidencien l'origen mallorquí de l'almirall. Verd també va fer al·lusió als tòponims utilitzats per Colom en els seus viatges, com l'illa «Santa Margalida» o «Sant Salvador». Verd, a més, posà de manifest que el pare Bartolomé de Las Casas, que acompanyà Colom a Amèrica, assegurava en els seus escrits que el seu origen era Terra Rubra, que en llatí vol dir Terra Roja, com una finca de Felanitx que al segle XIII es deia Alqueria Roja.
Per la seva banda el professor Miguel Botella exposà els resultats dels estudis antropològics del material ossi de les restes conservades a la Cartoixa de Sevilla i sentencià que amb els resultats obtinguts fins al moment «no podem assegurar que es tractin dels de l'almirall però tampoc podem negar-ho».
El professor José Antonio Lorente, l'encarregat de tancar el simposi, destacà les dificultats per estudiar genèticament restes històrics però es mostrà confiat de poder obtenir resultat concloents abans del 2006, anys en el qual se celebra el cinquè centenari de la mort de Colom.