Els professors d'instituts de secundària que han estat seleccionats de manera obligatòria per la Direcció General de Política Lingüística, que encapçala Miquel Melià, per realitzar les proves de català del gener preparen una assemblea per iniciar mobilitzacions. Així ho varen confirmar ahir a Diari de Balears el secretari d'organització del principal sindicat de l'ensenyament, l'STEI, Biel Caldentey, i Jaume Sastre, coordinador lingüístic de l'Institut de Secundària de Llucmajor i un dels representants del col·lectiu.
Caldentey i Sastre han avançat que el malestar entre els seleccionats per formar part dels tribunals que organitzaran i avaluaran les proves de català dels nivells A, B, C, D i E és evident. En total, segons ha publicat el BOIB, més de 150 persones formaran part d'aquests òrgans, tot i que a més de professors d'instituts, també hi ha caps de servei i assessors lingüístics. Algunes d'aquestes persones ja han mostrat a Diari de Balears la seva disconformitat per haver estat seleccionats per formar part dels tribunals. De fet, una bona part dels integrants d'aquests òrgans no varen acudir voluntàriament a la crida que va fer la Conselleria d'Educació als professors d'instituts perquè hi participassin.
Caldentey va assegurar que en la reunió informativa que convocarà l'STEI-i «estudiarem la possibilitat de presentar un recurs col·lectiu o individual contra l'ordre i fer una protesta, a més de possibles mobilitzacions». El secretari d'organització de l'STEI-i va explicar que la possibilitat del recurs està essent estudiada pels serveis jurídics del sindicat, «consideram que es fa una interpretació errònia de la Llei de funció pública perquè realitzar exàmens a adults fora de l'àmbit docent no s'ajusta a les finalitats que el professorat i funcionaris transferits de l'Estat».
Caldentey va recordar que «la llei no diu que hagin de fer feina coarcitivament a totes les convocatòries que faci el Govern». En aquest sentit, el sindicat podria facilitar als professors «un model de recurs o protesta». Tanmateix, el Govern està convençut que pot reclutar aquests professionals per funcions alienes a la docència. Caldentey, a més, va denunciar també «la designació impositiva» dels professors i va assegurar que «la majoria del professorat ho va saber pel BOIB. No ha estat una convocatòria oberta, sinó impositiva». Per la seva part, Sastre va avançar que el col·lectiu ja està analitzant mesures de protesta.