Educació recluta tècnics i professors per a les proves de català del gener

No ha pogut reunir suficients voluntaris i ha hagut d'acudir a l'imperatiu legal

Els pròxims examinadors de català seran funcionaris i tendran les mans fermades per rebutjar la política lingüística del Govern.

TW
0

El Govern ja té el llistat de persones que voluntariament o per imperatiu legal hauran de corregir les pròximes proves d'avaluació oficial del català. En total, segons ha publicat el BOIB, més de 150 persones formaran part dels tribunals que organitzaran i avaluaran les proves de català dels nivells A, B, C, D i E.

Algunes d'aquestes persones ja han mostrat a Diari de Balears la seva disconformitat perquè han estat seleccionats per formar part dels tribunals. De fet, una bona part dels integrants d'aquests òrgans no varen acudir voluntàriament a la crida que va fer la conselleria d'Educació als professors d'instituts perquè hi participassin.

El mateix director general de Política Lingüística, Miquel Melià, va reconèixer que «perquè ningú no digués que ho feien a través d'un sistema 'dictatorial' férem una convocatòria oberta als centres. Així, qui volgués participar als tribunals s'hi podia presentar. Aquesta gent, finalment, ha estat integrada». Tanmateix, Melià admeté que els professors que s'oferiren són insuficients i «aleatòriament, amb ordinador, s'ha seleccionat la resta».

En conjunt, el personal que examinarà de les proves del gener «són funcionaris que estan en l'administració, com assessors lingüístics i tècnics de servei, i professionals de la llengua catalana», explicà el director general.

De fet, segons ha pogut comprovar Diari de Balears, molts d'ells exerceixen de professors de llengua catalana als instituts. En aquest sentit, el Govern està convençut que pot reclutar aquests professionals per funcions alienes a la docència.

Amb aquest reclutament el Govern vol evitar els «problemes tècnics» que tingué l'hivern passat per corregir les proves convocades per l'extinta Junta Avaluadora de Català. En concret, el Govern va prescindir dels col·laboradors habituals de la JAC després que aquests protestassin per la Política Lingüística de l'Executiu, especialment per l'equiparació del coneixement de català de quart d'ESO al nivell C.