El Fòrum de Formentor 2004, que comença demà, proposarà als màxims representants de la diplomàcia d'Espanya, Àustria, Portugal, Israel, Palestina i el Marroc reforçar la idea de «Veïnatge», referida en el llenguatge de les relacions internacionals, a la política que hauria d'existir entre els Estats Units i la Unió Europea (UE) amb els països limítrofes. Així ho va avançar ahir el director de la sisena edició del Fòrum que organitza la Fundació Repsol-YPF, Raimundo Bassols.
El director del Fòrum, diplomàtic de carrera i un dels artífexs de la negociació d'ingrés de l'Estat espanyol a la UE, va explicar que aquest concepte està d'actualitat després de la darrera ampliació. Bassols va apuntar que «ara hi ha 25 membres de la UE, prest en seran 27, Turquia està a l'expectativa i diuen que d'aquí a uns anys, no se sap quan, poden arribar a ser 40». Ara, el director del Fòrum va advertir que «mentre la UE es desenvolupa, s'enriqueix i progressa en tots els aspectes hi ha una sensació entre una i una altra vorera del Mediterrani de desequilibri, desassosec i intranquil·litat». «Els immigrants que vénen senten que no se'ls ha tractat com a veïns», va afegir per concloure que «aquest concepte s'ha de millorar en favor de la pau i de l'equilibri». Bassols va reconèixer que «la pregunta del milió és 'com?'» i es va demanar si seria possible una aliança entre la UE i els seus veïns sense que aquests arribasin a ser membres de ple dret. El director del Fòrum va assegurar que entre demà i dissabte es discutirà «sobre això».
Tanmateix, Bassols va admetre que «el Fòrum no resoldrà res», tot i que sí que està convençut que contribueix a arribar a una solució. «Cada diàleg és una passa», assegurà. Ara, «el Fòrum no té autoritat, és una invitació al diàleg i hem aconseguit que enemics irreconciliables es reuneixin i que, per exemple, Simon Peres i Iasser Arafat passegin pels jardins de l'hotel, i parlin».