nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
24°

Mor Jaume Martorell Cerdà, director de la Fundació La Caixa a Palma des de 1993

El funeral s'oficiarà anit, a les 20.30 h, a Porreres, on va néixer i d'on va ser batle entre 1983 i 1987


El món de la cultura va perdre ahir un dels seus gestors més eficaços i discrets, Jaume Martorell Cerdà, director de la Fundació La Caixa a Palma des de la seva inauguració, el 1993. Greument malalt des de feia un temps, els qui van treballar al seu costat recordaven ahir que va romandre fins al final al capdavant d'un centre que s'havia convertit en «tota la seva vida». El funeral per la seva ànima se dirà avui a l'església de Porreres, on havia nascut en 1945, a les 20.30. Els seus amics i familiars el vetlaren ahir al tanatori de Son Valentí de Palma i ho faran també aquest matí fins a les 12.00 hores.

Martorell -de tarannà obert i dialogant, molt estimat i respectat pel seu treball a la Fundació, on amb un programa multidisciplinar va congregar 2,5 milions de visitants en deu anys-, va arribar a la gestió cultural des de la política. Al seu poble natal va ser primer regidor de Cultura, des 1979 a 1983, i més tard batle, entre 1983 i 1987, per Unió Independent Porrerenca, que després va abandonar per entrar a Unió Mallorquina. Des d'aquesta data fins el 1992 va ostentar el càrrec de director general de Cultura del Govern.

Un treballador conscienciós i discret, la seva gestió dins la Fundació La Caixa es va desenvolupar en diferents àmbits, en l'estrictament cultural, art, literatura, filosofia, música, però també en la ciència, el medi ambient o en els temes que planteja la societat actual, en què va impulsar una important tasca pedagògica.

Aquesta setmana, la Fundació presentarà una exposició de joies modernistes que s'inaugurarà a Palma per la seva tenacitat personal. Com va succeir amb moltes altres que va aconseguir portar a Mallorca, de gran qualitat, i sempre amb molta acceptació per part del públic. Durant aquests deu anys es van poder veure mostres sobre l'escultor Rodin; Miró i la seva irradiació en l'art espanyol; l'arquitecte Jujol, que va treballar a la Seu; el moblista modernista Gaspar Homar; l'Arxiduc; gravats de Durero; de Rembrant. El centre prestà especial atenció a la fotografia i no s'oblidà de l'art contemporani, les noves tecnologies o d'altres cultures com l'egípcia, la maia o els indis nord-americans. A les altres illes, Martorell impulsà l'exposició permanent de s'Albufera des Grau (Menorca) i de Can Ventosa d'Eivissa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.