El Museu obre una nova sala de artesania tèxtil i roba litúrgica

Per primera vegada el centre mostra vestimenta interior masculina

TW
0

ELENA DÀVILA.Escorca.
Quatre vestits de dona d'aquest segle dissenyats pels mallorquins Xisco Caimari (antic blavet), Tolo Crespí, Inés Coloma i Tania del Viejo donen l'entrada a la nova sala del Museu del Santuari de Lluc inaugurada ahir i que està dedicada a l'artesania tèxtil i a la indumentària mallorquina i litúrgica.

A més del prior del Santuari, Jaume Reynés; el pare Bartomeu Pericàs; la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Dolça Mulet; i la directora del Museu, Elvira González, hi varen ser també presents Guillem Bujosa i la seva família, els quals han donat al Museu elements d'artesania tèxtil. La nova sala, la vuitena que s'habilita al Museu, es divideix en dues ales.

En la primera d'elles, un antic teler manual del segle XIX protagonitza la sala en la qual es poden apreciar també altres eines antigues d'artesania tèxtil com pues, fusos, llits d'ordidors, torns, filoses, teles antigues de llengües, sedes i llis del segle XVIII XIX i XX, cedides totes elles per Guillem Bujosa, que tenen un taller a Santa Maria.

La directora del Museu va destacar que el teler, que pertanyia al pare de Guillem Bujosa i data de 1800, «guarda tots els preceptes i ordenances del segle XIV, com són la il·luminació i el seu recolzament al sòl». En aquest mateix espai s'exposen també altres peces de maquinària tèxtil com bastidors de llana i filoses que eren del Santuari.

La segona ala de la nova sala, dedicada a la vestimenta litúrgica, acull «les casulles millor conservades del santuari», segons va explicar Elvira González, així com capes pluvials i ternes completes. Entre les casulles en destaca una del segle XVIII, la més antiga que es conserva de la Mare de Déu de Lluc.