Natura Parc crea una entitat pionera per preservar l'aviram

Queda assegurada la pervivència de les races autòctones

TW
0

MARIA MARTÍN. Santa Eugènia.
La Fundació Natura Parc de Santa Eugènia ha impulsat la creació del Conservatori d'Aviram de les Illes Balears, primer centre de l'Estat espanyol dedicat a la preservació de les aus de raça autòctona. L'objectiu que s'ha marcat la nova entitat és el de fer efectiva la conservació de les poblacions de la totalitat de races autòctones de les Balears, per la gran importància genètica d'aquests animals i com a part d'un valuós llegat patrimonial i cultural.

Per dur a terme aquesta tasca, ja començada al centre Natura Parc amb les gallines de raça mallorquina, la Fundació hi aportarà 60.000 euros anuals del seu pressupost i, a més, cedirà al Conservatori una finca on es crearà una reserva genètica.

Les tretze races en qüestió són la gallina mallorquina, la menorquina i l'eivissenca; l'ànnera mallorquina; el colom de casta grossa; d'escampadissa; de pinta; de nas de xot; gavatxut i borino. I, així mateix, l'indiot mallorquí i l'anomenat gall d'indi menorquí. També s'hi inclou el conill d'Eivissa, ja que aquesta espècie s'integra en la categoria de bestiar de corral.

El consell assessor del Conservatori queda format per Antoni Mas, president de la Fundació Natura Parc; Llorenç Payeras com a director de l'entitat; Amadeu Francesch, director del Departament de Genètica Avícola -Irta- de la Generalitat de Catalunya; Mariano Gómez, manescal de la Diputació Foral de Biscaia i vicepresident d'una federació que engloba totes les associacions de races autòctones d'Euskadi; Josep Antoni Cuatrecases, veterinari i especialista en genètica dels coloms; Francesc Ayarte, especialista en la cria de coloms de raça autòctona i Jaume Falconer, tècnic en imatge i comunicació i autor del cartell de la nova entitat. Aquest mostra quatre ous: d'indiot, d'ànnenra, de gallina i de colom, alhora que els elements se superposen al perfil de les quatre Illes Balears.