Nadia Nadir: «La dones del Marroc no són submisses, com es creu a Europa»

És professora titular de Dret a la Universitat de Tetuan

TW
0


Nadia Nair és professora de Dret a la Universitat Abdelmalek Essaadi de Tetuan (Marroc). Ahir oferí una conferència a la UIB per parlar sobre la reforma del codi civil al seu país i els efectes sobre la situació de la dona.Diari de Balears aprofità la seva estada a Mallorca per conèixer el seu parer sobre aquestes qüestions.

-Hi ha un total d'onze novetats, que tendeixen a igualar els drets entre homes i dones. Per exemple, abans, en cas de divorci les nines podien decidir amb quin dels pares viure a partir dels 15 anys, i els nins a partir dels 12. Ara és 15 anys per a tots dos. -Sí, és cert. Però les dones del Marroc no són submisses, com es creu a Europa. I això em fa ràbia. És cert que allà les dones patim certa discriminació, però no som passives. Al meu país hi ha un moviment feminista molt fort que lluita pels drets de les dones. I si ara s'ha modificat el codi de la família ha estat gràcies a aquest moviment. -Sí, bastant. I a partir de l'última dècada la població urbana per primera vegada supera la rural. -El Coran, com tot text sagrat, és susceptible de múltiples interpretacions, segons la intenció de qui l'interpreta. Amb això t'ho dic tot.
-Quines reformes s'han introduït en el nou codi civil marroquí?

-El marc legal ha canviat, i les mentalitats?
-Les mentalitats són la cosa més mala de canviar del món. Les reformes han trobat resistències, i no només entre els extremistes, sinó sobretot entre gent d'idees conservadores. Però la primera passa, que és canviar la llei, ja està feta.

-Per Europa circula una imatge bastant tòpica sobre la dona del Marroc, com si fos una persona bàsicament submissa.

-L'origen de la desigualtat, quin és?
-L'analfabetisme de les dones és d'un 60% a nivell nacional i d'un 80% en el món rural. En els anys 80 les institucions econòmiques internacionals ens imposaren polítiques d'ajust pressupostari, i això suposà la retallada del pressupost per sanitat i educació. I això afecta l'educació de les dones, sobretot a les zones rurals. Perquè allà hi ha poques escoles i, a més, els infants són utilitzats com a mà d'obra familiar.

-La situació varia entre les zones urbanes i les rurals?
-El Coran, realment fomenta la discriminació femenina?