cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 25°
25°

Les Balears tan sols exporten un 1,3% als deu nous estats de la UE

Tot i això, els empresaris hi veuen oportunitats comercials i turístiques

J.C.P./E.P. Palma.
Els deu nous estats de la Unió Europera tan sols representen actualment un 1,3% de les exportacions de les Balears, sent les més significatives les dirigides a Txèquia i Malta. Tot i això, els empresaris de les illes es mostren molt esperançats en les possibilitats econòmiques i turístiques que es presenten a partir de demà amb la nova Europa dels 25.

Un informe del servei d'estudis de la Cambra de Comerç ressalta «les interessants oportunitats» d'intercanvi comercial de les Balears amb aquests països. Tot i que les vendes exteriors a l'Est d'Europa -Polònia, Txèquia i Hongria- tenen avui dia un pes molt petit, l'estudi determina «les grans possibilitats» de sectors com calçat, bijuteria i productes agroalimentaris d'acord amb l'increment de la renda d'aquests estats. L'entitat cameral fixa un horitzó temporal de deu anys fins que la seva renda se situï al voltant del 70-75% del PIB de la UE, davant el 47% actual. Tot depèn, emperò, de l'evolució de les ajudes dels fons de cohesió i les inversions privades.

Quant a les expectatives turístiques, l'informe de la Cambra de Comerç destaca que el sector balear «serà uns dels més beneficiats per l'ampliació, ja que podrà beneficiar-se dels fluxos provinents d'estats amb una gran població: 38,6 milions d'habitants a Polònia i més de 10 milions a Hongria».

Pel que fa a l'entrada de Xipre i Malta, l'estudi afirma que «la incorporació de nous competidors dins de l'àrea Mediterrània no suposarà un canvi de posicionament de les Balears en els mercats actuals de sol i platja».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.