algo de nubes
  • Màx: 15.62°
  • Mín: 7.61°
15°

Zapatero iniciarà una reforma legal que avali la Llei de paritat del Pacte

La modificació podria deixar sense efecte el recurs presentat pel PP

J. TORRES. Palma.
El Govern socialista de Madrid portarà al Congrés una llei de paritat menys estricta que la balear, però que obligarà les candidatures electorals a mantenir una presència equilibrada d'homes i de dones. L'aprovació d'aquesta norma podria deixar sense efecte el recurs interposat per l'anterior Govern central del PP a la Llei de paritat aprovada pel Pacte, perquè argumentava que havien de ser les Corts Generals que garantissin la igualtat.

La llei de paritat que els socialises preveuen aprovar seria, en realitat, una reforma de l'article 44 de la Llei orgànica de règim electoral general i obligaria que en les llistes electorals no fos superior al 60% ni inferior al 40% la presència d'un sexe o de l'altre. Aquesta proporció, a més, s'hauria de mantenir en tots els trams de la llista.

La proposta, que figura en el programa electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, és similar a la Llei de paritat aprovada pel Pacte durant la legislatura anterior. Aquesta norma, que obligava a aplicar el sistema cremallera -presència dels dos sexes intercalats- en les candidatures autonòmiques, va ser objecte de recurs per part del Govern central davant el Tribunal Constitucional i pesa sobre ella una suspensió temporal.

Tot i que el nou Executiu estatal encara no hagi decidit si retirarà els recursos interposats pel Govern Aznar quant a diverses normes aprovades pel Pacte -a més de la Llei de paritat, també la de comerç, la de consells o els complements de les pensions-, la reforma de la normativa electoral general podria deixar sense efecte aquest recurs.

De fet, els socialistes ja defensaren l'any passat una reforma de la Llei electoral amb aquests criteris. En la seva intervenció, la diputada Micaela Navarro advertí que el recurs de Madrid contra la Llei de paritat balear «considera que han de ser les Corts espanyoles que garanteixin la igualtat entre tots els espanyols elegibles, establint així que l'existència de la regulació de la paritat en la Llei electoral general facilitaria el camí a les comunitats autònomes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.