algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

La valoració que els mallorquins fan de l'activitat turística varia de forma cíclica

Passen de considerar-la font de problemes a preocupar-se'n de manera obsessiva

Els mallorquins tenen una aguda consciència del paper fonamental del turisme, però la seva percepció oscil·la ciclotímicament entre la consideració d'aquesta activitat com a font de greus problemes a la preocupació obsessiva pels mals moments que pugui travessar aquest sector econòmic. Així es desprèn d'un estudi del PSOE estatal a què ha tingut accés Diari de Balears, realitzat a través de l'anàlisi de les opinions emeses per diversos grups de discussió i que es dugué a terme a les darreries del 2002.

Aquesta consideració quasi histèrica de l'activitat turística presenta un entrebanc afegit: l'intent de l'Administració per resoldre els problemes relacionats amb el turisme augmenta la consciència que els mallorquins en tenen.

Això hauria succeït tant a les darreries del primer mandat de Jaume Matas, quan predominà la percepció dels efectes nocius de l'arribada massiva de turistes, com a les darreries de l'Executiu que presidí Francesc Antich, moment en què s'exarcebà la preocupació per la disminució de la demanda dels clients.

Es dóna el cas que la preocupació pels problemes que ocasiona el turisme i la preocupació pels problemes del turisme es poden viure, successivament, de manera prioritària per les mateixes persones.

En tot cas, tant en un estat d'ànim com en un altre, predomina l'opinió que el desenvolupament de l'activitat turística no s'ha duit a terme amb criteris d'interès públic o general.

Entre 1999 i 2000, prevalia la percepció del turisme com un factor de saturació de les infraestructures de Mallorca i com a causant d'una davallada de la qualitat de vida dels seus habitants.

Aleshores la demanda ciutadana s'orientava cap a l'exigència de clients de «més qualitat» i a l'arbitri de mesures de «sostenibilitat».

Els elements conjunturals que marcaren el desenvolupament econòmic de finals de 2002 i de començaments de 2003 provocaren que l'atenció ciutadana es focalitzàs en la preocupació per la supervivència d'aquesta activitat com a principal font de riquesa.

Aleshores, els problemes estructurals d'aquest sector, que, segons tots els experts, continuen reclamant l'atenció dels empresaris i de les administracions, passaren a un segon terme.

En tot cas, el que pareix evident és que els mallorquins tenen una idea molt clara de l'important paper que desenvolupa la indústria turística en l'evolució de l'Illa. Tot i això, les conjuntures diverses fan que la seva preocupació oscil·li bruscament entre dos pols que, tot i no ser-ho, actuen com a oposats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.