cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
17°

El TC ordena repetir el judici d'un dels condemnats pel cas Alisio

La Guàrdia Civil desmantellà el 1993 una xarxa de narcotràfic a l'Illa

P.M./G.P.Palma.
El Tribunal Constitucional (TC) ha ordenat repetir el judici contra Juan P., un dels condemnats del denominat cas Alisio, que suposà la intervenció en 1993 de 200 quilos d'haixix i la desarticulació d'una de les xarxes més importants de narcotràfic de Mallorca.

La banda es dedicava a l'adquisició d'haixix al nord d'Àfrica, i introduïa la droga a l'Illa (on la distribuïen i venien) per via marítima utilitzant per a això un vaixell que s'anomenava Alisio, de bandera espanyola. El macrojudici tingué lloc a l'Audiència de Palma a finals de 1996 i assegué a la banqueta 19 acusats, per als quals el fiscal demanà inicialment penes que sumaven 141 anys de presó i multes que superaven els 1.200 milions de pessetes.

Abans de començar el judici el fiscal intentà arribar a un acord amb els acusats i gairebé tots acceptaren els càrrecs però no les condemnes. Al final, el tribunal de la Secció Segona de l'Audiència de Palma condemnà 15 dels processats i els imposà penes que sumaven 60 anys de presó i indemnitzacions milionàries.

Juan P. fou condemnat a cinc anys de presó per un delicte contra la salut pública i a pagar una multa de 51 milions de pessetes, i a cinc mesos d'arrest major per un altre de contraban i una multa de 75 milions de pessetes. Davant la sentència dictada per l'Audiència de Palma, Juan P., representat per l'advocat Fernando Mateas, interposà un recurs de cassació davant de la Sala Segona del Tribunal Suprem (TS), al costat de quatre processats més.

El TS absolgué Juan P., al costat de la resta dels que amb ell foren acusats en el mateix judici, pel que fa al delicte de contraban, però mantingué la condemna pel delicte contra la salut pública. Juan P. recorregué al Constitucional en considerar que aquesta sentència era incongruent. El TC ha acceptat el recurs i ha declarat nul·la la sentència del TS dictada l'abril de 1998 en la part que afecta Juan P. i ordena que es torni a dictar nova sentència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.