«Feim una passa per recuperar les Balears»

L'expresident planteja les generals com una etapa per tornar el poder autonòmic als progressistes

TW
0

-Què és més important: anar al Congrés o ser el cap de l'oposició a les Balears?

-Les dues coses són importantíssimes, sobretot perquè recuperar el Govern de les Illes Balears comença, precisament, amb les eleccions generals. El partit socialista ha decidit presentar el millor per treure els millors resultats. Antich no abandona la secretaria general del PSIB-PSOE i, per tant, continuarà en la política balear.

-Una quarta part del Consell Polític del PSIB-PSOE no considera que s'hagi fet la millor opció.

-El que va conduir diverses persones a no donar suport a la llista pot explicar-se per diversos motius. No té per què respondre al fet que Antich l'encapçalàs.

-Zapatero assegurà que Antich no deixaria les Balears.

-He parlat d'aquesta qüestió amb Zapatero. Prendre una decisió no era fàcil. Des del partit hem vist que recuperar el Govern de les Balears passa per obtenir uns bons resultats en aquestes eleccions. Des de les Balears volem fer un sobreesforç perquè a nivell estatal tenim un líder que està donant respostes clares a allò que aquí sempre havíem defensat: una Espanya plural, on participa tothom, on les comunitats autònomes també són Estat, una Espanya que vol incloure i sumar. Això ens obliga a realitzar el màxim esforç i a procurar que al Congrés hi hagi persones que hagin fet molta feina en aquesta línia.

-Encapçalareu la candidatura autonòmica el 2007?
-El partit decidirà en cada moment qui és que ha d'encapçalar-la. Som a disposició del partit.

-S'havia de dissoldre la Unió Socialista de Palma per acabar enviant al Senat el president del seu Consell Polític?

-El partit ha d'integrar al màxim tots els socialistes de les Balears. Quan dissolguérem la Unió Socialista de Palma, llevàrem una estructura que perjudicava aquesta manera de treballar. La idea és que la Federació de Mallorca integri al màxim totes les agrupacions. Per la seva vàlua i per la seva capacitat, i pel suport dels militants, Joaquín Bellón és un excel·lent representant del partit.

-No es pot dir que el PSIB es presenta al Congrés i el PSOE al Senat?

-El PSIB-PSOE va al Congrés i al Senat. PSIB i PSOE són exactament el mateix. Aquesta denominació és en línia amb el que defensa Rodríguez Zapatero: un projecte estatal arrelat a cada un dels territoris dins una lògica federal clara a la Constitució.

-Què ens jugam en aquestes 132 eleccions?
-L'Espa 132 nya de la crispació, l'Espanya del centralisme, rància, que mira cap enrere, contraposada a una Espanya plural, amb necessitat de donar respostes a la realitat. Volem una Espanya on tothom se senti a gust, on per tenir una llengua diferent del castellà no et sentis discriminat; una Espanya on es respectin els fets diferencials, perquè tothom tengui igualtat d'oportunitats. També ens hi jugam l'Espanya social. Això significa començar a parlar que hi ha d'haver uns drets socials garantits per les institucions: l'habitatge, la seguretat, la sanitat, l'educació.

-El model que representa el PP té molts adeptes a les Balears.

-Això ens obliga a fer un esforç d'explicació. A les darreres eleccions hi va haver més de 20.000 persones que confiaren en les nostres propostes i que abans no ho havien fet. Crec que molta gent ja comença a veure els efectes que té el PP governant a les Illes Balears. Estic segur que molta gent que votà el PP avui ja no ho faria, perquè es va fer molta demagògia amb les qüestions econòmiques i ara es veu que els resultats econòmics no són millors que els que hi havia quan governava el Pacte.

-Us conformau a recuperar un diputat?
-Voldríem treure més diputats que el PP, però sabem que això és molt difícil. A escala estatal són unes eleccions molt obertes, que vénen després de les municipals, en les quals el PSOE fou el partit més votat, i després que el PSOE hagi aconseguit ser el partit que governa més persones a les comunitats autònomes. Guanyar a Espanya és possible. A les Balears som conscients de la distància que ens separa del PP i farem tota la feina que sigui necessària per escurçar-la.

-Per què quedau fora del pacte progressista?
-L'electorat ha de saber què defensa cada partit. Si després hi ha necessitat de pactes, el PSOE ha demostrat que és capaç d'arribar a acords. El nostre adversari és el PP. Només hi ha dues possibilitats: que el president sigui Zapatero o Rajoy. Demanarem als progressistes de les Illes Balears que es mobilitzin per tal d'aconseguir que Zapatero sigui el president. Ens hi jugam que les Balears siguin considerades com un territori a tenir en compte i no com una província.

-La precampanya a les Balears sembla mancada de debat polític.

-Amb les autonòmiques recents, costa un poc més, sobretot si el Govern de l'Estat no vol debat polític. Amb les seves consignes sobre la unitat d'Espanya, vol tapar l'autèntic debat i ja és ben hora que hi hagi un Govern que sense traumes accepti qui som cadascú per poder utilitzar més temps per parlar de com vivim: de la sanitat, de l'educació i de totes aquestes qüestions. Al PP li interessa crear crispació respecte de qui som per deixar de parlar de com vivim, perquè sap que el balanç no és bo.

-El PSOE fa una proposta de finançament que beneficiaria les Balears i no aconsegueix polaritzar el debat a la Comunitat Autònoma.

-La proposta socialista respon a la idea d'Espanya plural i federal, de participació, de compartir i incloure. Que hi hagi agències tributàries a les comunitats autònomes servirà per gestionar millor la recaptació i la lluita contra el frau. El senyor Rajoy i la senyora Aguirre varen sortir contra els interessos de les Illes Balears i m'hauria agradat sentir el president Matas. Les Illes Balears i Madrid tenen la balança fiscal més negativa de tot l'Estat espanyol. I, a la vegada, és on els joves tenen més dificultats per accedir a un habitatge. El PP ha transferit educació i sanitat. Dèiem que el pressupost no bastava. Ara el Govern del PP diu el mateix. Per tant, no ho deuen haver fet tan bé.