El 2003 fou l'any més calorós de la història recent balear, amb una temperatura mitjana de 17 graus

El Centre Meteorològic Territorial relaciona, dins una sèrie històrica, amb l'encalentiment del planeta

TW
0

El Centre Meteorològic Territorial de les Illes Balears ha detectat que l'any 2003 va ser «el més càlid de la història recent de l'Arxipèlag». Així ho va assenyalar a Diari de Balears el director de l'organisme, Agustí Jansà.

El científic, després d'observar les temperatures mitjanes dels mesos de l'any passat, va assegurar que «es podria destacar que el 2003 ha estat un any realment càlid. De fet, ha estat el més càlid de la història recent, amb una temperatura mitjana de 17'5 graus, la més alta de les registrades pel centre meteorològic territorial».

Concretament, la temperatura mitjana ha estat de 19'1 graus a Palma Portopí, que és el rècord d'aquesta estació meteorològica; de 18'1 graus a l'aeroport de Menorca, que també és el rècord; de 18'8 graus a l'aeroport d'Eivissa, on iguala la marca, i de 14'5 graus a l'observatori de Lluc. Aquestes són les temperatures més altes dels darrers 30 o 40 anys (d'ençà que funciona el centre meteorològic territorial).

Segons va explicar Jansà, «aquestes altes mitjanes es deuen a les anomalies registrades a l'estiu, que va ser extraordinàriament càlid, amb uns mesos de juny, juliol, i agost anormals i mitjanes que superaven de 3 o 4 graus les habituals».

De fet, el meteoròleg diu que «quasi tots els mesos la temperatura fou superior a la normal, llevat del febrer, que va ser més fred del que acostuma a ser-ho, i del desembre, que ha estat pràcticament dins la normalitat».

Pel que fa a les precipitacions del 2003, Jansà va indicar que «ha estat lleugerament plujós. A Mallorca hi ha hagut un superàvit de precipitacions del 14 per cent per sobre de la mitjana, tot i que fa uns mesos havíem arribat a tenir un 60 per cent. Hem retrocedit notablement i continuam fent-ho. Ha estat irregular, hi ha hagut mesos que ha plogut molt i altres poc. Per exemple, el març fou sec i l'estiu bastant. D'altra banda, els mesos més plujosos han estat febrer, setembre i octubre».

Jansà assenyala quant al comportament del 2003 que, «si miram una sèrie històrica en els darrers anys, hi ha moltes més anomalies positives, és a dir, anys amb temperatures mitjanes altes. Això es deu a una major freqüència de mesos anormalment càlids i és demostratiu de l'efecte hivernacle. Encaixa amb l'encalentiment del planeta».