El GOB presentà ahir davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears un recurs contenciós administratiu contra les modificacions introduïdes en el Pla de carreteres del Consell de Mallorca. Els ecologistes veuen indicis d'il·legalitat en l'aprovació de les autopistes «ideades pel PP» i en el segon cinturó de Palma.
El passat 1 de desembre, el ple de la primera institució insular, amb els vots del PP i Unió Mallorquina, donà llum verda a la realització per part del Govern de l'autovia Inca-Manacor, el segon cinturó de Palma i el tercer carril de l'autopista Inca-Palma, entre d'altres projectes. El principal argument del recurs presentat pel GOB és que les modificacions puntuals introduïdes en el Pla de carreteres suposen, en realitat, «tot un canvi de model».
El portaveu del GOB, Miquel Àngel March, afirmà ahir que «el Consell ha tramitat com a modificació puntual el que realment és un canvi de model, a més les propostes no queden prou justificades i es presenten sense cap avaluació ambiental». March afegí que «els projectes de carreteres dissenyats pel Partit Popular, amb el consentiment d'UM, són els més agressius dels que s'han plantejat fins ara a Mallorca».
A part dels problemes de legalitat, palesats pel recurs i que hauran de veure els tribunals, els ecologistes adverteixen que «l'execució del pla tindrà conseqüències ambientals, socials, territorials, econòmiques i paisatgístiques tan importants com irreparables».
En concret, la modificació del Pla director sectorial de carreteres introdueix la construcció de dues noves autovies, la d'Inca-Manacor i el segon cinturó de Palma, a més de l'ampliació de l'autopista Palma-Inca. Igualment, el pla varia el concepte «desdoblament» i l'equipara a autovia en els trams Inca-sa Pobla, Palma-Universitat, l'Arenal-Llucmajor i la variant de Llucmajor.
Miquel Àngel March recordà les «importants conseqüències ambientals i territorials» que tindrà l'execució del pla. Concretament, el portaveu ecologista assenyalà «un consum de territori superior a les 2.000 hectàrees, l'afectació de més de 4.000 propietats, la destrucció de més de 120 hectàrees de garriga, pinar i alzinar, a més de l'arrasament de 290 edificacions residencials, agrícoles o ramaderes».
El pròxim dimecres es tanca el termini de presentació d'al·legacions al projecte d'autovia Inca-Manacor, actualment en període d'exposició pública. Com ja va fer amb el Pla director sectorial de carreteres, el GOB també presentarà les seves al·legacions.
A més, cal recordar la mobilització anunciada per totes les plataformes antiautovia de Mallorca i que ha estat convocada per dissabte 14 de febrer a Palma. La concentració serà a les sis de l'horabaixa a la plaça d'Espanya i recorrerà els principals carrers de Ciutat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.