L'escoleta Waldorf és un jardí d'infància situat a Binissalem que funciona de manera autogestionada. Està constituïda com una associació sense ànim de lucre i es finança mitjançant quotes pagades per pares, donatius i activitats organitzades allà, com per exemple exposicions de pintura, obres de teatre i mercadets.
Laura Pla n'és la mestra i comentà que «aquest projecte s'inicià ara fa una desena d'anys. S'ha anat canviant de poble i la quantitat de nins que hi vénen també oscil·la molt. Hem tingut des de quatre infants a una vintena. I aquest curs són quinze».
Els alumnes de Binissalem tenen entre tres i sis anys, i estan allà entre les vuit i mitja del dematí i les dues del migdia. Hi ha quatre mallorquins, tres alemanys, tres anglesos, un francès, un italià...
Cada dia acaben la classe amb un conte, que repeteixen durant dues o tres setmanes. Durant el damatí aprenen a cuinar, ajuden a fer els vidres nets, pinten, fan activitats manuals, es disfressen, fan vestits per a pepes, construeixen cabanes amb troncs i altres coses per l'estil. Intenten reconstruir un ambient familiar i per això no els separen ni en aules ni per edat.
Amb el conte diari i repetit els al·lots desenvolupen la memòria. En aquestes edats els infants viuen en el seu món, motiu pel qual no poden assimilar si no és a base d'accions rutinàries. D'aquesta manera els alumnes estrangers aprenen català sense témer-se'n. I la convivència entre infants d'edats diferents és important perquè estan en l'època en què toca superar l'egocentrisme, respectar els altres, demanar ajuda.
Però tampoc no estan preparats per a activitats intel·lectuals. Necessiten una altres canals d'educació, més relacionats amb el joc i la imaginació. D'aquí les activitats manuals, la pintura i les disfresses.
«El problema és voler tractar els nins com si fossin adults petits i no com infants. Record uns pares que estaven preocupats perquè el seu fill, que havia estat amb nosaltres, l'any següent havia de començar la primària i no sabia escriure. Després en va aprendre en qüestió de tres mesos! En aquesta etapa de la vida la prioritat és una altra, fer que tenguin ganes de conèixer», comentà. En aquest sentit, Laura puntualitzà que «preparar el berenar cada dia, fer vidres nets, cuinar, són activitats amb una raó de ser clara: els nins s'instrueixen imitant».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.