muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Els morts a l'Iran poden ser 40.000

La Creu Roja demana 10 milions d'euros per poder fer front a una tràgedia humana «incalculable»

87450
Imatge de la destrucció a Bam, l'antiga ciutat de les caravanes de la ruta de la seda.
| Reuters.

Els equips de salvament continuaven ahir amb la recerca de supervivents a la ciutat iraniana de Bam i temien que l'actual recompte de 20.000 morts pel terratrèmol de divendres es vegi duplicat quan concloguin els treballs de rescat. «És un desastre humà increïble», apuntà Akbar Alaviel, el governador de la regió.

Membres dels equips de salvament utilitzen les seves pròpies mans per retirar la runa, mentre que mitja dotzena de bulldozers obrien ahir llargues fileres per enterrar els morts i evitar el perill de malalties infeccioses. Milers de residents de Bam es disposaven, mentrestant, a passar la seva segona nit gèlida a la intempèrie.

«No queda cap edifici sencer a la ciutat. Bam s'ha convertit en un terreny erm. Les construccions que continuen dretes no serveixen per protegir-se», explicà el ministre de l'Interior, Abdolvahed Mousavi Lari. Com la majoria de la resta de construccions de la ciutat, la presó de Bam ha quedat destruïda pel sisme, fet que han aprofitat 800 convictes per fugir i posar terra pel mig.

També s'han desplomat els hospitals de la ciutat, per la qual cosa avions militars continuaven amb l'evacuació de ferits a Kerman i a Teheran, on molts voluntaris han començat a col·laborar amb la donació de sang. El sisme també va causar importants danys a les zones rurals properes a Bam, on viuen unes 200.000 persones.

Vint països han enviat equips de rescat i material a l'Iran. Els primers avions en arribar, dissabte dematí, són els de Rússia, Suïssa, Alemanya i Regne Unit. Actualment hi ha equips d'una vintena de països treballant o a punt d'arribar. En total, més de 600 socorristes i un centenar d'efectius del personal mèdic havien d'arribar ahir procedents de Rússia (122), Àustria (120), Turquia (94), Dinamarca (55), Sud-àfrica (50), Alemanya (40), Xina (43), França (60), Portugal (32), Grècia (25) i Japó (5). També es preveu l'arribada imminent d'efectius dels EUA, Holanda, Itàlia, Jordània, Corea del Sud, Hongria, Polònia, Canadà, l'Índia i Noruega.

L'ONU ha desbloquejat una primera ajuda de 90.000 dòlars. La Creu Roja Internacional ha demanat 10 milions d'euros a la comunitat internacional. La Comissió Europea destinarà 800.000 euros d'emergència. Tots els països rics del Golf han oferit suport, tot i que consideren el règim de Teheran com un enemic i una amenaça. L'Iran anuncià que accepta suport de tots els països, tret d'Israel, que els mostrà el seu «condol».

Del seu costat, i enmig de les crítiques del PSOE sobre la manca de coordinació dels serveis d'emergència espanyols, la ministra d'Afers Estrangers, Ana Palacio, explicà ahir que l'ajuda espanyola se cenyeix, de moment, a la tramesa de plantes potabilitzadores d'aigua i hospitals de campanya. Ressaltà que a causa de l'orografia del terreny i a la impossibilitat del Govern iranià de transportar el suport humanitari al lloc del sinistre, «en aquest moment just es pot accedir a la zona del sinistre per helicòpter i, per tant, els oferiments de la societat espanyola, com enviar bombers amb cans, no poden ser atesos perquè els iranians no tenen capacitat per transportar-los fins allà». Segons la ministra, «en les catàstrofes, una cosa és la reacció immediata, i en aquests moments enviam plantes potabilitzadores d'aigua i hospitals de campanya que és el més urgent; després s'haurà d'ajudar en la reconstrucció».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.