muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

Els votants de les Illes elegiran un diputat més als comicis de març

Aquesta vegada les Illes se situen entre els territoris de l'Estat que són afavorits amb un escó «extra»


La població oficial de les Balears, publicada dissabte dia 20 al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que és de 947.361 habitants, atorga el vuitè escó al Congrés dels Diputats a la nostra comunitat. A més de les Balears, tres territoris més que han vist créixer de manera espectacular la seva població -Girona, Madrid i Las Palmas-, han guanyat un diputat. Per contra, aquests quatre escons els perden Pontevedra, Astúries, Càceres i Sevilla. Aquest ball d'escons ha estat possible gràcies al «boom» immigratori que viuen les Balears.

La Llei electoral estableix que els 350 diputats del Parlament estatal s'han de repartir d'acord amb criteris territorials i demogràfics. Les raons territorials són pel fet de tenir el rang de «província». A cada zona definida així, i les Illes hi estan, se li donen dos diputats. Per contra, Ceuta i Melilla en reben un cada una. Els altres 248 diputats es reparteixen de manera proporcional segons la població de cada territori. Per això, s'ha de saber en primer lloc quants d'habitants hi ha a l'Estat per cada escó que es reparteix. Si dividim la nova població oficial de l'Estat, 42.717.064 habitants, entre 248 diputats, veim que hi ha 172.246'22 residents per cada un.

La passa següent és calcular quantes vegades supera la població de les Balears aquesta proporció. Els 947.361 residents que tenen ara la superen 5'5 vegades. Per tant, a les Illes els corresponen 5 diputats més. Barcelona, per exemple, supera la xifra 29'33 vegades i obté per aquest sistema 29 diputats, que sumats als dos d'abans en fan 31.

Per acabar, després d'aquest repartiment encara queden 25 seients buits al Congrés. Aquests escons «extra» s'assignen als territoris que hagin quedat més a prop d'obtenir un nou diputat pel sistema anterior. Les Balears n'han quedat a 0'5 punts i Barcelona, per exemple, a 0'66 punts. Per tant, les Illes passen davant Barcelona en la llista per obtenir un diputat «addicional». Aquest pic, a diferència d'altres legislatures, les Balears són un dels territoris «afavorits» amb un diputat «extra».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.