algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

A partir de gener, no es podrà donar de baixa cap cotxe sense un certificat de descontaminació

Desapareixeran 26 empreses de desballestament

Desfer-se d'un vehicle serà més difícil el 2004 per la seva consideració de «conjunt de residus perillosos». A partir del pròxim 1 de gener, per poder donar de baixa un automòbil s'haurà de presentar un certificat de descontaminació. Aquesta mesura afectarà sobretot les empreses de desballestament -26 a Mallorca-, les quals es veuran obligades a tancar o a reconvertir-se en centres autoritzats de recepció i descontaminació (CARD).

Les patronals d'automoció de les Balears ja han alertat de la falta d'infraestructures. A hores d'ara només exiteix un centre CARD al polígon de Son Castelló de Palma, i té capacitat per atendre devers 300 vehicles cada mes.

Aquest nombre és insuficient, si pensam que cada any es donen de baixa més de 24.000 automòbils a les Balears. El president d'Asema, Gabriel Figuerola, anuncià «el caos total a partir de gener». Noves directives europees i un Reial Decret del Ministeri de Medi Ambient estableixen una gestió adequada dels vehicles fora d'ús i regulen el desballestament i el reciclatge de cada un dels seus components -bateries, pneumàtics, oli i líquid de frens entre altres.

En aquests moments només és aprofitable un 40% de les peces, si bé es preveu arribar al 95% l'any 2015. La norma fixa que siguin els CARD els establiments homologats per a la descontaminació d'automòbils i per a la separació d'olis i de gasos, a part de tots els materials susceptibles de reciclatge.

A més de la reconversió d'aquestes empreses, Gabriel Figuerola esmentà un altre problema: «la majoria d'instal·lacions es troben en sòl rústic i la normativa obliga a traslladar-les a sòl industrial, cosa que és inassumible des del punt de vista econòmic». Segons el president d'Asema, a més de les 26 negocis de desballestament legalitzats, n'hi ha 300 d'il·legals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.