muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Encara queden més d'un milió i mig de pins sense arreplegar

Les destrosses del temporal de l'any 2001 no estan superades


A Mallorca hi queden 1.566.000 pins sense arreplegar del temporal del 2001. Així ho comunicà ahir el conseller de Medi Ambient, Jaume Font. La xifra esmentada suposa el 5'84% de la superfície forestal de Mallorca i el 6'58 per cent del total de pins de l'Illa. I el nombre de finques afectades puja a 5.169. En aquest sentit, Font comentà que «això és un problema greu i per llevar-los d'emmig faran falta sis o set anys».

La Conselleria de Medi Ambient té previst tirar endavant tres mesures simultànies per remeiar aquesta situació. La primera serà a càrrec de cinc brigades de neteja de l'Ibanat, que donaran prioritat a les finques amb més risc d'incendi.

També es demanaran doblers al Govern central. El conseller explicà que «tenim pensat acollir-nos al Conveni forestal, un pla especial en aquesta casta de desastres. I vull recordar que en el seu moment el Pacte de Progrés no el va voler firmar. Calculam que entre el 2004 i el 2007 aquesta via ens permetrà aconseguir fins a 6 milions d'euros, la qual cosa agilitzarà la solució del problema».

La darrera mesura consistirà en una nova legislació forestal per a l'any vinent. La normativa preveurà plans comarcals de cooperació amb els titulars de les propietats perjudicades per la tempesta d'ara fa dos anys. El diagnòstic sobre la quantitat de pins tomats ha estat a través de fotografies aèries i d'una mostra aleatòria de 213 parcel·les. Les zones seleccionades s'han triat d'acord amb la superfície total afectada que representen.

A l'esplanada de Son Ferriol hi ha 17.770 tones d'aquests arbres emmagatzemades. Així i tot, Font comentà que «ara com ara hem reduït aquesta quantitat un 33 per cent». La intenció de la Conselleria és buidar el dipòsit abans de l'arribada de l'estiu. L'Ibanat cerca un solar per guardar els pins que es vagin recollint al llarg dels pròxims anys. I l'objectiu és trobar una àrea situada lluny de nuclis de població i de zones boscoses.

Quant a l'ús futur de la fusta arreplegada, és un tema encara per aclarir. Una de les opcions és regalar-la perquè, com indicà Font, «té poca qualitat i és mal de fer trobar-hi altres usos». S'ha de tenir en compte que la fusta de devers 146.000 pins no recollits es veu sotmesa a plagues que la van deteriorant. I a més també hi ha molts d'arbres arrancats d'arrel, motiu pel qual es van podrint.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.