El procés de normalització lingüística en l'àmbit quotidià és, a hores d'ara, una assignatura pendent a Manacor. En aquests moments, romanen sense normalitzar més de 150 noms de carrers que componen la morfologia urbana de la localitat. Tot plegat vol dir que de 700 carrers n'hi ha gairebé 200 arreu del municipi que a la placa i al padró municipal hi figuren escrits en castellà.
A pesar de l'elevat nombre de plaques encara ara sense normalitzar en tot el municipi, el Departament de Normalització Lingüística s'ha fixat com a màxim l'any que ve perquè totes les que són en castellà siguin retirades i substituïdes per altres d'escrites en llengua catalana.
Així ho confirmà ahir la delegada de Cultura de l'Ajuntament de Manacor, Maria Antònia Mercant, la qual avançà que s'està fent una important feina de normalització toponímica, perquè «són molts els noms de carrers que encara estan en castellà».
I aprofità per criticar amb duresa la gestió de la seva antecessora, Margalida Fons, pel fet de no haver conclòs la normalització lingüística d'aquestes vies, ja que «és una eina prioritària per a l'ús normal del català en una societat».
El carrers de «PíoXII», «Conias», «Caridad», «Esperanza», «Lepanto», «Molinos», «Viento» i alguns noms propis com ara «Pedro Morey» o «Bartolomé Sastre» són alguns dels topònims que s'han de regularitzar.A Manacor també hi ha moltes d'inscripcions que, en lloc de la paraula «carrer», duen grafiat en castellà el mot calle. En són exemples «calle Carril» o «calle de la Fe», entre molts d'altres. Un altre debat prou polèmic que quedà aparcat en la darrera legislatura va ser la supressió dels noms de carrers vinculats amb la Guerra Civil espanyola i la posterior època franquista.
El grup del PSM va presentar una proposta encaminada a canviar tot un seguit de topònims referents a aquella època. No obstant això, la iniciativa quedà en un calaix de la delegació de Cultura i no se'n tornà a parlar.
Així mateix, cal dir que si bé la majoria de noms de vies per normalitzar corresponen a la ciutat de Manacor, a la localitat costanera de Portocristo se n'hi han registrats devers 50 més. Aquests s'afegeixen a més de 150 que hi ha a la ciutat, en total uns 200. Des del Departament de Normalització Lingüística, confirmaren ahir que ja hi ha una comanda de plaques noves del tot normalitzades i que bastarà fixar.