muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Les entitats per la llengua titllen d'«atemptat» el decret del valencià

Des del PP balear asseguren que creuen en la unitat lingüística

T.P./C.R.Palma.
Les reaccions al Reial decret del Ministeri d'Educació que reconeix el títol de valencià i que l'equipara als de català, gallec i euskera no s'han fet esperar entre els partits de l'oposició i les entitats de defensa de la llengua.

El president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Mir, declarà de manera contundent que accions com aquesta que qualificà «d'aberració» demostren que «no és que no tinguem un Estat a favor, sino que en tenim un en contra».

Mir apelà a la memòria històrica dels catalanoparlants «aquesta és una més de les accions en contra del català del govern del PP que passarà a engrossar el llistat de greuges». Entre els «menyspreus» del PP cap al català, Mir enumerà l'increment de les hores de castellà en detriment de les de català, «el vet d'Aznar del català a les institucions europees que fa que els vuit milions de catalanoparlants estiguem discriminats».

Així mateix, des del PSM qualificaren de «greu atemptat a la cultura la decisió del Ministeri de trencar la unitat del català» i acusaren el govern d'executar una estratègia contra la llengua. Els nacionalistes titllen aquest acord com a «contrari a la unitat de la llengua acceptada científicament per la comunitat filològica internacional» i segons ells, això «no és més que una nova batalla contra l'ús social de la llengua catalana.

Al sector de l'ensenyament la proposta no s'ha acollit de millor manera. Precisament des de l'Stei, la seva secretària general, Neus Santaner, titllà l'acció com a una estratègia dels «espanyolistes per dividir la llengua a nivell dialèctic», cosa que segons Santaner «denota incultura política».

Des del PSIB, la diputada Aina Calvo afirmà en to irònic que hi ha una expressió castellana que defineix molt bé les accions del Ministeri «divideix i venceràs». Calvo es mostrà també sorpresa davant l'actitud del PP de les Illes Balears que «sempre havien estat favorables a la unitat de la llengua».

La socialista explicà que la postura actual del PP, de fer servir el català «com a obstacle» es tradueix en un «ambient de crispació» a la societat. Però el PP balear no ha quedat impassible davant aquesta mesura, el director general de Planificació i Centres, Rafel Bosch aclarí que el PP de les Illes Balears reconeix la unitat de la llengua catalana i que no esperen una gran demanda de cursos de valencià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.