algo de nubes
  • Màx: 16.31°
  • Mín: 7.61°
16°

El Parlament instarà el Govern perquè instauri la gratuïtat dels llibres de text

Tots els partits amb representació han consensuat una moció en aquest sentit

78290
Tots els partits concorreguren a les eleccions amb aquest compromís igualitari, que ara la Cambra ratificarà.

Tots els grups polítics amb representació al Parlament instaran el Govern balear perquè instauri la gratuïtat dels llibres de text. La proposició no de llei presentada per Esquerra Unida-Els Verds va ser aprovada per unanimitat en la comissió d'Educació i Cultura i serà refrendada pel ple de la institució.

El text de la moció és el següent: «El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears perquè col·labori amb els ajuntaments i els consells de les Balears en el disseny d'un sistema per garantir, de cara als pròxims cursos, la gratuïtat dels llibres de text als alumnes inscrits als nivells d'ensenyament obligatori dels centres públics i concertats i perquè col·labori econòmicament en la seva posada en marxa».

La iniciativa, que recomana una especial atenció als col·lectius més desfavorits econòmicament, assenyala que el sistema adoptat haurà de minimitzar la despesa global amb la implicació dels centres per promoure l'ús de llibres reutilitzables i d'altres eines pedagògiques, com són les fitxes, material fotocopiable, etc».

D'altra banda, la moció aconsella «la constitució de fons bibliogràfics d'aula que romandrien com a propietat del centre i que serien utilitzats pels alumnes en règim de préstec».

Fonts del més alt nivell de la Conselleria d'Educació i Cultura han informat Diari de Balears que l'adopció d'un determinat sistema per garantir la gratuïtat dels llibres de text es decidirà poc abans de les eleccions generals i que, molt probablement, el Partit Popular la incorporarà al seu programa estatal.

La iniciativa parlamentària recull la moció que l'Ajuntament de Palma aprovà el mes de setembre. Aleshores, el tinent de batle d'Educació i Cultura es compromoté a elevar la proposta a l'Executiu autonòmic i a acordar quin finançament establirien ambdues institucions, establint com a prioritat que les ajudes vagin destinades a les famílies amb menys recursos econòmics».

Els grups parlamentaris del PP, PSIB-PSOE, PSM, UM i EU-Els Verds consideren insuficient el sistema actual de beques i assenyalen que sense la gratuïtat dels llibres de text difícilment es pot parlar d'igualtat de condicions en l'accés al sistema educatiu, un dret recollit en la Constitució espanyola.

Així mateix, s'accepta que el cost dels llibres de text, que oscil·la entre els 120 i els 260 euros, suposa un important entrebanc per a les famílies amb menys poder adquisitiu.

La proposta d'Esquerra Unida-Els Verds fou acceptada després que el Partit Popular hi introduís una sèrie de modificacions, la més important de les quals és l'acceptació que el sistema no es podria implantar encara per al curs 2004-2005.

Ara la gratuïtat dels llibres de text arribarà al ple, en el qual s'espera que tots els grups mantenguin la posició que adoptaren en la comissió d'Educació i Cultura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.