algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
20°

El Consell aprovarà avui el pla territorial i les noves carreteres

L'esquerra rebutja les propostes i es podrien repetir les protestes

J. TORRES. Palma.
El Consell de Mallorca aprovarà avui el pla territorial i la modificació del pla de carreteres en una sessió plenària que inclou més de 30 punts en l'ordre del dia. Les formacions d'esquerra ja han manifestat la seva oposició als dos grans projectes i no es descarta la presència de manifestants antiautovia que facin sentir la seva veu en el debat.

La d'avui podria tornar a ser una sessió maratoniana que superàs, fins i tot, les més de vuit hores de ple del novembre passat. El Consell debatrà avui propostes tan importants per a Mallorca com el pla territorial, que previsiblement s'aprovarà de manera inicial amb els vots del PP i UM. Després de la publicació del text i l'obertura d'un període de dos mesos d'informació pública, el projecte es podria aprovar de manera definitiva d'aquí a vuit mesos.

La proposta de planificació preveu un creixement de sòl urbanitzable del 3'3% durant els pròxims 10 anys i manté la iniciativa d'Àrees de Reconversió Territorial, però incorpora modificacions importants respecte del model que aprovaren UM i el PSIB. En aquest sentit, destaquen les noves autopistes i autovies consensuades entre el PP i UM, o la recomanació de construir vuit camps de golf i ampliar-ne dos més.

Precisament, aquestes dues qüestions són les que impediran que l'esquerra doni el seu suport a la proposta. Les forces de l'oposició mantenen que el pla és «contradictori» i «desenvolupista», no inclou mesures de contenció del creixement urbanístic i incideix en el model d'«agressió territorial i de massificació». Aquestes formacions també s'han queixat del poc debat polític que s'ha produït en la tramitació.

Els partits de l'oposició no donaran suport tampoc a la modificació del pla de carreteres, que en el ple d'avui s'aprovarà de manera definitiva. Aquesta planificació comprèn projectes com l'autovia Inca-Manacor, la prolongació de l'autopista d'Inca fins a sa Pobla o el segons cinturó de Palma, que tanta contestació ciutadana han provocat. De fet, es preveu l'assistència al ple de manifestants antiautovia, que rebutgen aquests projectes.

A pesar de tot, la seva presència és una incògnita després que l'octubre passat els responsables del Consell al·legassin raons d'«ordre públic» per filtrar l'assistència de públic en el ple que va aprovar el pla de carreteres de manera inicial.

Com en aquella ocasió, la proposta s'aprovarà amb el suport del PP i UM i amb l'oposició de les forces d'esquerra, que refusen els projectes d'autovia perquè troben que impliquen un consum important de territori i no responen a criteris de sostenibilitat. Els partits conservadors, en canvi, defensen que les infraestructures són indispensables per garantir el desenvolupament de l'Illa i per superar uns «problemes històrics».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.