algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

La prevenció, una eina per evitar la sida

Tot i que cada vegada hi ha més informació, encara hi ha molts mites per tomar

La informació és la millor eina per lluitar contra la sida. Però sovint rebem missatges erronis que es transformen en la principal via de transmissió del VIH i de l'estigma que encara pateixen els malalts.

L'Escola de Sida de Mallorca feia públic recentment un estudi on quedava palès que els joves cada vegada saben més coses sobre la malaltia però encara existeixen alguns mites que s'han de tomar.

L'informe apunta que el 36% dels joves enquestats sentien por davant la sida i alguns encara presenten dubtes sobre els mètodes de prevenció: per exemple, un 17'4% creuen que el diafragma prevé la sida, fet que és absolutament fals.

La sida pot afectar qualsevol persona, ja que segons expliquen a l'Associació de Lluita Antisida de Balears, «no existeixen col·lectius de risc, sinó pràctiques de risc».

Si bé és cert que qualsevol persona pot infectarse amb el VIH, també és possible no infectar-se si es fan servir les eines de prevenció necessàries per no entrar-hi en contacte.

Actualment se sap que les vies d'infecció són ben limitades i la convivència amb una persona seropositiva o que hagi desenvolupat la malaltia es pot fer amb total normalitat, només cal mantenir una sèrie de precaucions.

La sida només es transmet a través de la sang, el contacte sexual i de mare a fill en un petit percentatge dels casos. De fet, a les Balears només hi ha un 1 per cent de contagis de mare a fill. Per això, la manera de prevenir una infecció és no compartir agulles o altres instruments punxants i utilitzar preservatiu en les relacions sexuals. Per a les mares seropositives existeix tot un seguit de tractaments previs al part i per a l'infant els primers mesos de vida.

Des de la detecció dels primers casos l'any 1981, a Balears s'han comptabilitzat 1.920 persones que han desenvolupat la sida, de les quals 1.010 han mort. Afortunadament, els enormes avanços científics que s'han produït respcte del VIH i la seva aplicació en els tractaments antiretrovirals, han afavorit la millora de la qualitat de vida de les persones malaltes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.