algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
12°

«El Govern falseja el pressupost per amagar la desaparició de l'ecotaxa»

El PSIB diu que la pèrdua dels 42 milions de l'impost té efectes negatius

J. TORRES. Palma.
El grup parlamentari socialista va acusar ahir el Govern de «falsejar» els pressuposts per «amagar» els efectes negatius que té la pèrdua dels 42 milions d'euros que s'ingressarien a través de l'ecotaxa, després que l'impost turístic fos derogat al Parlament. La Cambra iniciarà avui el debat de totalitat dels comptes públics.

El portaveu adjunt de la formació, Francesc Quetglas, considerà «increïble» i «fictícia» la previsió d'ingressos efectuada per l'Executiu, que hi espera un increment d'un 20% de la recaptació de l'IRPF i d'un 6% de l'IVA per a l'any vinent. Segons el diputat, aquestes expectatives «falses» només responen a l'«obsessió» de l'Executiu per «amagar, dissimular i maquillar l'impacte tremendament negatiu que té sobre els pressuposts l'abolició de l'impost turístic», que hauria suposat 42 milions més d'ingressos.

Segons Quetglas, aquestes entrades representen al voltant del 5% del pressupost total, que és el marge que té el Govern per poder fer inversions que no predeterminades. Quant a les despeses, el socialista denuncià la creació d'un fons de contingència dotat amb 36 milions d'euros, «un xec en blanc» que el Govern podrà usar «amb discrecionalitat» a partir del 2 de gener. El diputat considerà que aquest dipòsit per a imprevists és un pas més cap a l'«obscurantisme», perquè desvirtua la Llei d'Estabilitat, que si bé fixa la creació d'aquest fons també demana un programa de previsions a llarg termini.

El socialista criticà que determinades partides de despesa s'expressin amb menys detall que altres anys o que consellers, com el d'Educació, presentin el seu pressupost amb les esmenes del PP. «Tots els consellers diuen que afegiran doblers durant la legislatura, però no diuen d'on sortiran» i això implicarà que el debat d'avui al Parlament sigui «una discussió teòrica sobre papers que no reflecteixen la realitat, perquè el Govern mateix diu que no és el pressupost que volia ni el que complirà». En aquest sentit, Quetglas considerà que «el pressupost s'ha de tornar perquè no es pot debatre al Parlament».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.