J.J.SERRA. Palma.
Els enllaços elèctrics submarins de Mallorca amb la Península i Eivissa tindran el seu punt d'entrada i sortida a Santa Ponça, a Calvià. El director general d'Energia, Jaume Sureda, ha confirmat l'elecció de Santa Ponça com punt de connexió dels cables elèctrics que uniran Mallorca amb la Península i Eivissa. El primer trencarà l'aïllament balear respecte al subministrament elèctric directe des de la Península, presumiblement per Tarragona encara que València no està descartada, amb una capacitat de potència de 300 megavats (més d'una quarta part de la potència instal·lada actualment a Mallorca, 1.170 megavats), mentre que el segon convertirà les Balears en un sol sistema elèctric, ja que Mallorca-Menorca (amb el seu propi cable d'enllaç) i les Pitiüses (amb el seu propi cable Eivissa-Formentera) són ara sistemes separats. Encara que es parla de Tarragona com a origen de l'enllaç elèctric submarí, l'opció d'un cable entre València i Mallorca no s'ha descartat del tot.
Les previsions del Govern apunten que el cable submarí entre la Península i Mallorca estarà acabat el 2009, però prèviament, el 2007, ja estaria funcionant l'enllaç entre Mallorca i Eivissa. No es descarta que el 2011 pugui instal·lar-se un cable submarí entre Eivissa i la costa valenciana, fet que completaria un triangle elèctric entre Tarragona, les Balears i el País Valencià.
Segons Sureda, «Santa Ponça té una ubicació idònia per rebre l'enllaç elèctric submarí de la Península i, alhora, connectarse amb Eivissa, concretament amb el port de la capital pitiüsa, a través d'un altre cable. A més, la batimetria (orografia i profunditat) de la badia de Santa Ponça ofereix bones condicions per als trams pròxims a la costa dels cables submarins, el trajecte dels quals serà delimitat per una espècie de sèquia o rasa, on quedarà enterrat per la pròpia dinàmica de corrents marins. Un altre factor a afegir és que Santa Ponça permet una fàcil evacuació d'aquests 300 megavats i la seva incorporació a la xarxa a través de la subestació elèctrica d'aquesta localitat».
Pel director general, «l'arribada i partida de cables elèctrics submarins a Santa Ponça, concretament a la vora nord de la seva badia, no fa necessària la construcció de cap infraestructura especial. El diàmetre de l'enllaç serà d'uns 35 centímetres. Es tracta de línies d'alta tensió com moltes altres que discorren pel nostre terra. En realitat, cada enllaç constarà de dos cables, un d'anada i un altre de tornada quant a subministrament elèctric». L'enllaç Mallorca-Menorca, amb 30 anys de funcionament, consta de quatre cables, dels quals un és de reserva, i no presenta cap infraestructura d'especials dimensions als seus extrems.
Quant al gasoducte previst per a 2007, Sureda afirmà que ens «cenyirem al que diu el Pla energètic, que proposa Sant Joan de Déu com punt d'arribada del transport de gas natural des de la Península». El gasoducte partirà des d'Oliva, a València, o Dénia, a Alacant. Les localitats es troben a uns 30 quilòmetres de distància. Així, com va proposar l'anterior Govern del Pacte de Progrés Sant Joan de Déu es manté com única referència pel que fa l'arribada del gasoducte.