El pla territorial de Mallorca proposa crear una xarxa de residències per a la tercera edat en els nuclis més importants de l'illa que encara no en tinguin. Aquests centres s'hauran de limitar a aquells nuclis amb una població de 6.000 habitants, tant si es troben al mateix entramat urbà com als seus voltants. El document reconeix un dèficit de 1.100 places a Mallorca.
La proposta de planificació, que el Consell aprovarà inicialment en la sessió plenària de dia 1 de desembre, recorda que la normativa europea considera idoni que hi hagi quatre places de residència per cada 100 persones majors de 65 anys i, en aquest sentit, revela un dèficit de 1.100 places en tota l'illa de Mallorca.
Segons el pla, només a Felanitx i Santanyí se superen les quatre places per cada 100 habitants majors de 65 anys, tot i que Palma s'apropa molt a aquest paràmetre. El document posa especial èmfasi en la manca de places d'aquest tipus que hi ha a la zona d'Inca i de Manacor, tenint en compte que es tracta de dos municipis capçalera amb una important àrea d'influència.
Son Servera i Sant Llorenç, ambdós nuclis amb més de 6.000 habitants, tampoc tenen residències per a la tercera edat, «especialment perquè en les zones limítrofes el nombre de places per cada 100 habitants és dels més baixos de Mallorca».
Segons la proposta de planificació presentada, en el conjunt de Mallorca hi ha un total de 44 residències per a la tercera edat de les quals només 14 són públiques, quatre són privades sense ànim de lucre i 26 són privades mercantils. Aquestes 44 residències tenen un total de 3.110 places, de les quals 556 són assistides.
La proposta considera que les places d'assistits per a casos de major dependència -un intermedi entre residència i hospital- només són necessaris a Palma, Inca i Manacor, coincidint amb els tres sectors sanitaris de l'illa. Quant als centres de dia, segons el pla tots els municipis de Mallorca disposen d'infraestructures socials d'aquest tipus excepte Escorca, Estellencs i Santa Eugènia.