El Consell de Mallorca protegirà definitivament la falda del puig de Sant Martí d'Alcúdia a canvi d'urbanitzar 29 hectàrees de terreny en el Secar de la Real a Palma. Montañamar S.A., societat propietària del solar de 216.000 metres quadrats on es troba la coneguda cova de Sant Martí, tenia previst construir a la finca situada just darrere el Llac Esperanza fins a 400 places turístiques i 1.300 més de caràcter residencial.
L'any 1999, el Consell Insular requalificà els terrenys, llavors urbanitzables, com a rústics, i aquesta és la qualificació que es manté actualment. Malgrat tot, la societat propietària de la finca intenta demostrar en els jutjats que es tracta de sòl consolidat i que abans que fos desclassificat ja s'havia iniciat la dotació de serveis. El Consell de Mallorca ha decidit ara incloure en el Pla Territorial la protecció global de la zona en el cas que el jutge prengués la decisió de donar la raó a la promotora Montañamar. El CIM trasllada així l'ús residencial que podria recuperar Sant Martí fins al Secar de la Real, on permetrà la construcció d'un important nombre d'habitatges.
El Pla territorial diu que «el sòl actualment amb classificació de rústic, formà part d'un sector que fou reclassificat en el seu dia però amb una resolució judicial pendent que, en cas de ser favorable als interessos dels propietaris, significaria la urbanització d'una àrea molt delicada per la seva localització devora el llac Esperança».
El Consell proposa així traslladar l'aprofitament urbanístic que podria recuperar aquesta zona per ordre judicial a un sòl rústic situat en el Secar de la Real (Palma), «que té unes condicions idònies per al desenvolupament urbà, per la seva situació en una àrea de transició de creixement», assenyala el Pla. En el Secar de la Real s'urbanitzaran 29'48 hectàrees amb una densitat màxima de 60 habitants per hectàrea i amb habitatges d'una altura màxima de tres pisos.
A més de traslladar les places residencials previstes a la finca de Sant Martí fins al Secar de la Real, en aquesta operació s'inclou també una proposta d'esponjament en una zona annexa a l'esmentada finca, devora el complex hoteler Bellevue. Aquesta és una operació que ja recollia el planejament urbanístic d'Alcúdia, però que fins aleshores encara no s'havia arribat a executar. Ambdues propostes han estat incloses en el text definitiu del Pla territorial de Mallorca, encara que no apareixien en el primer esborrany del mateix text redactat en l'anterior legislatura i que no va ser aprovat.